loader
Foto

Ziua Vulcanilor în geoparcurile UNESCO din România

”Eroul Arbănaș pornește la luptă împotriva unui Balaur care făcea prăpăd în ținut. Înspăimântat de curajul eroului și rănit în timpul luptei cu acesta, Balaurul se retrage în ascunzătoarea lui de la Berca și rămâne acolo pentru veșnicie. Nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu Arbănaș, dar se spune că pământul uscat şi crăpat ar fi pielea Balaurului, iar prin ochiurile care fierb necontenit ar ieși la suprafață sângele fiarei.”

 

Nu este o poveste de adormit copiii, cu eroi și balauri, este legenda vulcanilor noroioși, fenomenul deosebit care se manifestă în Buzău, pe teritoriul comunelor Berca și Scorțoasa.

24 august a fost aleasă Ziua Vulcanilor, o dată semnificativă pentru cei care îi studiază, pentru că este data la care erupea Vezuviul, în anul 79, după secole în care s-a aflat în stare latentă.

(w882)

Anul acesta au avut loc diverse activități dedicate geodiversității din Țara Hațegului și Ținutul Buzăului, printre care: ateliere, drumeții, jocuri de explorare, expoziții, muzee mobile.

De 100 de ani, Vulcanii Noroioşi din județul Buzău sunt rezervație naturală protejată. Fenomenul geologic, unic în țara noastră, atrage anual turiști din toată lumea.

Aflați din acest material realizat de TVR INFO ce eveniment special le-a fost dedicat iubitorilor de natură şi jocuri pe 24 august.

Info: cjbuzau.ro/vulcanii-noroiosi-6/

foto: shutterstock

Logo

 
Românii își decid viitorul și valorile. De ce ar trebui să ieșim la vot la prezidențiale și parlamentare

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare în cadrul Expert Forum, și Elena Calistru, președinta organizației Funky Citizens, explică, pentru TVR, ...

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

Rugby-ul românesc la Centenarul primei medalii olimpice

publicat: Sâmbătă, 23 Noiembrie 2024

Rugby-ul are o lungă istorie de succes şi în ţara noastră! În urmă cu 100 de ani, România lua chiar o medalie olimpică, iar de la debutul Cupei ...

”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...