loader
Foto

Seria de documentare ”Zile de poveste”: Procesul lui Socrate

RECOMANDARI

Istoria omenirii prinde viaţă sub ochii noştri, ca şi cum am fi într-o maşină a timpului, şi ne oprim la câteva date care i-au schimbat cursul. De această dată suntem martorii evenimentelor care au culminat cu condamnarea filosofului grec Socrate și moartea sa la 15 februarie 399 î.Hr.

 

De ce a fost Socrate acuzat de atenieni? De ce un om care a demonstrat moralitate, modestie, demnitate și integritate a fost considerat un pericol pentru tineri? De ce viața sa a fost un exemplu de corectitudine și totuși a fost condamnat și trimis la moarte?

Filosoful atenian rămâne o personalitate controversată, un gânditor considerat nonconformist în vremea sa, dar și un exemplu de onoare pentru generații întregi.

”Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic” - este o expresie frecvent asociată cu Socrate, deși știm că filosoful nu a lăsat nicio lucrare scrisă, ci avem la dispoziție numai mărturiile admiratorilor săi.

Platon, în Apărarea lui Socrate,  nota faptul că această idee a lui Socrate nu este o contradicție în sine.

El fie susține că nu este înțelept, fie că este conștient că nu este înțelept. Și niciuna dintre acestea nu implică vreo contradicție, susține Gail Fine, profesor emerit de filosofie la Cornell University în ”Essays in Ancient Epistemology” (Oxford University Press 2021).

Procesul lui Socrate a fost rejudecat simbolic în Grecia, în anul 2012, filosoful fiind achitat după 2500 de ani de la moarte. La acest proces a fost reprezentat de zece avocaţi şi apărători ai drepturilor omului, potrivit France24, citat de Agerpres.

***

Documentarul ”Quand l’histoire fait dates” (Franţa, 2020) se difuzează la TVR 2, joi, 31 octombrie, de la ora 9:30.

Regia: Denis van Waerebeke, Lucie Caries, Benoît Laborde, Thomas Sipp

Info: academic.oup.com - Oxford Academic, https://www.britannica.com/topic/Apology-by-Plato, Agerpres

Foto credit: Ilustrație statuie Socrate - Pixabay/ fszalai

 
Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...

Remix junior: Nicolae Covaci și PHOENIX: trecut, prezent, viitor

Ediție specială  Remix Junior : Ultimul interviu Remix cu Nicolae Covaci / Phoenix merge mai departe: ...

Pătrundem „Secretele istoriei” şi îl cunoaştem pe „Rafael Sanzio, copilul-minune al Renaşterii”

Om, artist, semizeu. Urmărim la TVR Cultural sâmbătă, pe 26 aprilie, de la ora 20.00, un documentar ce înfăţişează personalitatea, parcursul şi ...