Din 1 iulie, Dragoş Pătraru vine la TVR 1 cu 10 ediţii best of Starea naţiei . Tot în prime-time-ul TVR 1: seria a şasea Dr. House (luni-vineri, ora 21.00) şi un tronson de filme de la 23.10. Află mai jos noutăţile grilei de vară a TVR 1.
Din 1 iulie, Dragoş Pătraru îi aşteaptă de la ora 22.00 pe telespectatori, la TVR 1, cu zece ediţii best of Starea naţiei. De luni până joi, până în 16 iulie, de la ora 22.00, „cele zece ediţii sunt grupate pe teme sau personaje. Telespectatorii vor putea urmări în ordine subiectele: Arestări, Dorelisme, Băsescu, Ponta, Educaţie, Vax Populi, Udrea, Iohannis, Drumuri, Sănătate”, ne-a spus Dragoş Pătraru, realizatorul şi prezentatorul emisiunii Starea Naţiei.
Prime-time-ul TVR 1 pe perioada de vară este completat de seria a şasea Dr. House, pe care telespectatorii o pot urmări în fiecare zi de luni până joi, de la ora 21.00. Internat într-un sanatoriu din cauza halucinaţiilor provocate de Vicodin, House e la un pas să-şi piardă dreptul de a profesa. Salvat în cele din urmă de propria-i raţiune, el se va întoarce la spital şi la celebrele lui diagnostice. Dar asta nu înseamnă că relaţiile cu pacienţii şi colegii sunt mai puţin dificile, în special cea cu directoarea spitalului, Lisa Cuddy. Iar de la ora 23.10, de luni până joi, tot la TVR 1, avem un tronson de filme preponderent europene.
În acces prime-time, grila TVR 1 are o linie de divertisment de altădată, din arhiva TVR, dar şi un nou serial polonez. Dacă doresc să vadă cum erau în tinereţe unele dintre cele mai îndrăgite vedete ale momentului, telespectatorii pot viziona de luni până joi, de la ora 17.00: Împreună astă-seară (realizator Diana Pascal), Careul cu 5 aşi (realizator Mariana Şoitu), Transformarea (producători Dan Manoliu şi Elena Ştirbescu), COOLmea DISTRACŢIEI (Dan Manoliu, Elena Ştirbescu), Ne vedem la TVR (realizator Marina Almăşan).
De luni, 29 iunie, telespectatorii TVR 1 au făcut cunoştinţă cu Sylwia într-un nou serial, realizat de televiziunea publică poloneză (TVP) – Fără compromisuri. TVR 1 difuzează în fiecare zi de luni până vineri, de la 18.40, povestea tinerei care renunţă la viaţa de oraş pentru „liniştea” satului. O tânără doctor veterinar părăseşte oraşul în care regulile jocului sunt stabilite de carierişti cinici şi se mută la ţară. Doar că acolo constată că lumea satului este oglinda realităţii pe care o părăsise. De data aceasta însă, frumoasa blondă este decisă să nu se dea bătută. Energia, perseverenţa şi devotamentul Sylwiei vor schimba curând vechea ordine a satului. Şi tot ea va reuşi să îi facă pe localnici să uite total de proveninţa ei.
Seara de vineri este destinată documentarelor, iar primul pe care TVR 1 îl reia începând cu data de 3 iulie este Războiul lui Stalin cu URSS-ul: 1924-1953, o coproducţie Marea Britanie-Rusia din 1995. De la ora 22.00, vinerea, timp de zece săptămâni, telespectatorii TVR 1 vor afla despre cele mai cumplite excese ale lui Stalin, dovedite prin imagini de arhivă, interviuri şi documente. Este una dintre cele mai realiste fresce ale chinurilor îndurate de locuitorii din URSS şi din Europa Răsăriteană în anii în care I.V. Stalin a condus Uniunea Sovietică, din 1924 (după moartea lui V.I. Lenin) şi până în 1953. Actorul britanic Nigel Hawthorne are rolul de povestitor.
Pentru serile de sâmbătă, TVR 1 programează în această vară filme western, în alternanţă cu comedii, iar duminica seara este rezervată romance-urilor.
Duminica, de la 13.00, telespectatorii TVR 1 pot urmări documentare valoroase, multe dintre ele distinse cu premii importante, semnate de realizatorii studiourilor teritoriale ale Televiziunii Române. Pe 5 iulie, aflăm, cu ajutorul Gabrielei Baiardi de la TVR Iaşi, despre fetiţele care ajung Mame la vârsta păpuşilor (Premiul APTR 2014), iar de la 13.30, Despre penitenciar şi vina colectivă, dintr-un alt documentar, purtând semnătura lui Sergiu Ciocoiu (TVR Iaşi).
La capitolul divertisment, TVR 1 are şi două noutăţi pentru această vară: prima - emisiunea Zâmbeşte, mâine va fi mai bine (sau la fel), o radiografie critică, facută cu simţul umorului, asupra a tot ce ne înconjoară în Bucureşti. Realizată de Mihai Răzuş, emisiunea este una pamflet şi ironizează „anomaliile” oraşului în care locuim. Sunt prezentate şi comentate cu umor numele străzilor, mutarea statuilor, pieţele, mizeria, gunoiul etc. Camera de filmare ne va oferi unghiul subiectiv al povestitorului: un om simplu care se plimbă prin oraş. Emisiunea se difuzează începând cu 5 iulie, de la 14.30.