O aventură cinematografică ce ne va face să descoperim un trecut uneori uitat şi un prezent neașteptat. Documentarul în 5 episoade „ Mânăstiri din Europa” (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019), se vede la TVR INFO duminica, de la ora 17.00. Din 6 aprilie.
Cum este astăzi, în secolul XXI, viaţa în mănăstirile din Europa? De ce părăsesc tinerii lumea „normală” pentru a-și dedica viața rugăciunii și spiritualității? Realizatorii Jacques Debs şi Marie Arnaud au pornit într-o călătorie pentru a descoperi izvoarele Europei și a ne împărtăși traiul în comunitățile monahale din Irlanda până în Rusia și din Grecia până în Germania.
Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie. Le vom descoperi urmărind seria documentară în premieră „Mânăstiri din Europa” (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019), difuzată de TVR INFO duminica, de la ora 17.00. Primul episod din cele cinci ale seriei îl putem urmări pe 6 aprilie.
„Este o aventură cinematografică care ne face să descoperim un trecut uneori uitat, un prezent neașteptat și care ne inspiră să împărtășim, în aceste locuri magice, viziunea intimă și contemporană a acestor călugări și călugărițe asupra lumii noastre”, sunt de părere realizatorii documentarului.
Duminică, 6 aprilie, de la ora 17.00, în primul episod al seriei aflăm tot felul de lucruri interesante despre „Mânăstiri de pe malurile apelor”.
Pe malurile apelor au fost ridicate multe edificii impresionante, precum Mont-Saint-Michel, mânăstirea benedictină de pe lacul Chiemsee din Bavaria, abaţia Hautecombe din Franţa şi, nu în ultimul rând, Muntele Athos, inimă spirituală a tradiţiei ortodoxe.
Vizitarea Mont Saint Michel inspiră o fascinație copilărească. Pentru fetițe, este castelul frumoasei adormite; pentru băieți, este fortul de carton din camera de jucării. Dar este, întotdeauna, un loc care emoţionează. La poalele Arhanghelului, la poalele acestei stânci, devii din nou copil.
De-a lungul secolelor, muntele a trăit o mie de vieți: sanctuar, mănăstire proeminentă, cetate fortificată, minune arhitecturală, oraș al cărților, asediat de englezi, închisoare regală... Dar, de-a lungul a 1300 de ani, Stânca nu și-a pierdut niciodată dimensiunea spirituală. Astăzi, înconjurat de nisip și apă, Muntele atrage și acum turiști și pelerini, un munte magic căzut din cer, unde îl așteaptă Arhanghelul.
foto: via Selectie Film TVR