loader
Foto

Viaţa de după viaţă a cărţilor

La Ankara, există una dintre bibliotecile cele mai uluitoare din lume. Aici, cărțile salvate de la distrugere au primit o nouă viață și își continuă destinul pentru care au fost create.

 

Știind să aprecieze valoarea lucrurilor, cei care colectează gunoiul în districtul Çankaya din Ankara au decis că merită să salveze cărțile aruncate și să le adune într-o bibliotecă subterană, într-o veche fabrică de cărămidă.

Dacă la început ei au păstrat cărțile pentru folosul lor și al familiilor lor și pentru că, în timp, numărul volumelor a crescut, ei au decis să deschidă o bibliotecă pentru publicul larg. În acest mod, oamenii care vor să doneze cărți o pot face direct și cărțile nu mai sunt aruncate. Dacă în 2017 era doar o idee, acum biblioteca include peste 6000 de volume.

Cărțile salvate în Çankaya călătoresc acum prin școlile din Turcia la cererea profesorilor, sunt solicitate pentru diferite programe educaționale și chiar pentru închisori. Pot fi împrumutate sau savurate pe loc, la un ceai. Acum există acolo și un bibliotecar care se ocupă de solicitările zilnice.

Realizator: Gordian Arneth

Miercuri, 21 august, de la ora 11, pe TVR 2 s-a difuzat reportajul ”Ankara, une deuxième vie pour les livres” (Franţa-Germania, 2019)

Info: www.greenprophet.com, edition.cnn.com

Foto: pixabay

 

Logo

 
”Se spune că oamenilor li s-au dat cuvintele ca să-și ascundă gândurile, mie mi s-au dat cuvintele ca să nu mi le ascund”

Este filosof, scriitor şi eminescolog. A publicat cea mai mare carte de poeme care s-a scris vreodată în lume. Mihaela Olaru vă invită să ...

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

Televiziunea Română, premii la Gala Radar de Media

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În fiecare an, Gala Premiilor Radar de Media celebrează profesioniştii din media prin intermediul voturilor cititorilor publicaţiei. Printre ...

Istorii de bun gust: Marile familii

Istorii de bun gust: Marile familii

publicat: Vineri, 22 Noiembrie 2024

În ultimele sute de ani, câteva familii au condus România. Au fost elita aristocratică a țării. Strămoșii lor bogați, culți, rafinați, școliți ...