Consumul de droguri în rândul adolescenților este o problemă tot mai des întâlnită, fie că vorbim despre o dependență sau un fenomen ocazional, născut din curiozitate. Un număr mare dintre acești tineri consumă și alcool și substanțe psihoactive, cu toate ca este periculos și ilegal.
Care este realitatea în școlile din România? Cât de ușor cad elevii în capcana curiozității și a unui anturaj greșit? Care sunt primele semne care indică consumul de substanțe interzise? Cum pot interveni părinții, profesorii, autoritățile statului? Detalii, în ediţia de joi, 10 aprilie, a emisiunii „Oamenii şi legea”.
În direct, de la ora 09:00, invitatul Mihaelei OLARU este avocat Marian SENCHIU, decan Baroul Vaslui.
Copiii trebuie să cunoască de mici cum drogurile distrug vieți. Ascunderea acestei realități se poate transforma mai târziu într-o curiozitate greu de stăpânit. În cazul în care părinții află că adolescentul lor consumă substanțe interzise este indicat să caute ajutorul specialiștilor: psihologi, medici psihiatri sau de altă specializare.
Potrivit legislației în vigoare, cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea sau alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Dacă aceste fapte au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este detenţia severă de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Ne puteţi trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
***
Moderator
av. Mihaela OLARU
Echipa redacțională
Raluca AMZĂR
Liliana VĂDUVA
Producător
Mihaela GRECU
Credit foto: Arhiva emisiunii „Oamenii şi legea” - Raluca AMZĂR