loader
Foto

Vlad Ungar, trimisul special al TVR la Vatican: „E un eveniment cu atât de mulți oameni și asta face ca totul să fie provocator”

VEDETE

Italia este în doliu timp de 5 zile, în semn de respect și omagiu adus Papei Francisc, atât de iubit nu doar de italieni, ci şi de oamenii din întreaga lume. Cei care l-au admirat și l-au considerat farul lor călăuzitor vin să-l plângă, să se roage pentru el în Piața Sfântul Petru din Vatican sau să îi aducă un ultim omagiu.

 

Jurnalistul Ştirilor TVR Vlad Ungar este trimisul special al TVR la Vatican şi ne spune mai multe despre atmosfera de acolo, ce gânduri au oamenii prezenţi în Piaţa Sfântul Petru pentru şi despre Papa Francisc, dar şi despre măsurile de securitate luate pentru funeraliile de sâmbătă. Pe 26 aprilie, TVR INFO şi TVR 1 vor transmite în direct funeraliile Papei Francisc, într-o „Ediţie specială” care începe la ora 10.00.

(w882) Vlad Ungar

Întrebare: Cum este atmosfera, care este spiritul vizitatorilor şi locuitorilor Romei în zilele pregătirii înmormântării Papei Francisc?

Vlad Ungar: E o atmosferă impresionantă, n-am mai văzut atât de multe persoane adunate într-un loc, probabil sunt zeci de mii de oameni care au venit aici. Primii dintre ei au ajuns încă din ziua în care a fost anunțată moartea Papei Francisc. Alții au ales să rămână aici și și-au transformat vacanțele într-un pelerinaj. Sunt și persoane care și-au dorit să călătorească, inclusiv din România am întâlnit, ca să poată să-și ia rămas bun de la Papa Francisc. E o atmosferă încărcată de multă emoție. Sunt oameni care plâng, sunt oameni care ne spuneau că simt că s-a încheiat un capitol de istorie și că își doresc să meargă mai departe, dar cei mai mulți ne-au vorbit despre modul în care l-au perceput pe Papa Francisc. Și anume: nu doar ca un lider al Bisericii Catolice, ci și ca un mediator, o persoană care a înțeles și misiunea diplomatică a Vaticanului și a încercat să găsească un echilibru, atunci când, la nivel internațional, existau tensiuni și conflicte.

Întrebare: Ce spun oamenii despre Papa Francisc şi ce nou papă se aşteaptă/îşi doresc să conducă Biserica Catolică?

Vlad Ungar: Foarte mulți dintre cei cu care am vorbit au fost și duminică, în ziua de Paști, în Piața Sfântul Petru - e locul din care noi transmitem, s-au bucurat să-l vadă pe Papă atunci. Și erau emoționați de faptul că Papa s-a dovedit a fi și, de fapt, a arătat asta încă din primele zile ale pontificatului său, un om al datoriei, care și-a îndeplinit misiunea până în ultimul moment. Cu o zi înainte să se stingă din viață, a ieșit în Piața Sfântul Petru și a binecuvântat mulțimea adunată. Erau 35.000 de persoane adunate acolo. Asta e un lucru care, pe mulți, i-a făcut să înțeleagă că acest om și-a înțeles rolul și și l-a dus la capăt, până în ultima clipă și-a făcut datoria, iar asta e ceva ce i-a fascinat pe foarte mulți oameni care erau acolo și ne vorbeau cu mult respect despre acest lucru.

(w500) In Piata S

Sunt câteva mii de jurnaliști din toată lumea care transmit de aici, din toate colțurile lumii, din Statele Unite până în India sau până în Australia...

Întrebare:  Ce măsuri de securitate au fost luate pentru buna desfăşurare a ceremoniei funerare de sâmbătă, în condiţiile în care vor participa mulţi şefi de state şi guverne, oficiali de rang înalt...?

Vlad Ungar: Măsurile de securitate sunt foarte speciale, dar asta se întâmplă la orice eveniment mare. De exemplu, există culoare dedicate celor care vor să se apropie de Catedrala Sfântul Petru. Există alte culoare pentru cei care pleacă din această zonă. Se merge doar înainte sau, mai exact, nu te poți întoarce din rând. Este un lucru pe care l-au decis forțele de ordine, ca să nu existe incidente. Există mai multe filtre de securitate, cel puțin 3 filtre de securitate, până în momentul în care ajungi în zona centrală a Pieței Sfântul Petru. Acolo, presa poate să stea într-un anumit loc special amenajat. Ca să vă faceți o idee, sunt câteva mii de jurnaliști din toată lumea care transmit de aici, din toate colțurile lumii, din Statele Unite până în India sau până în Australia. De peste tot este câte o echipă de televiziune, cu mai mulți sau mai puțini jurnaliști, producători, cameramani, editori care transmit acest eveniment. Sunt măsuri care, cumva, pe noi ne ajută sau ar trebui să ne ajute să ne facem treaba mai bine. Se întâmplă acest lucru, însă, de fiecare dată, trebuie să ne calculăm timpii foarte bine, fiindcă trecem prin mai multe filtre de securitate, iar asta ia timp. Pe lângă polițiști, sunt inclusiv militari italieni care au fost scoși pe străzi în aceste zile și au grijă ca totul să funcționeze bine. Practic, străzile au fost reconfigurate și pe anumite rute se circulă doar în sens unic. Ca pieton, nu te poți întoarce și trebuie să faci circuitul complet și să revii, dacă vrei să te întorci în același loc – măsură luată ca să nu se creeze acea aglomerație, în cazul în care unii vin și alții pleacă și se întâlnesc.

Piața Sfântul Petru va deveni sâmbătă cel mai bine securizat loc din lume

Cât pentru funeraliile de sâmbătă, oamenii vor putea intra în Piața Sfântul Petru doar după ce trec printr-un control similar cu cel de la aeroport. Încă din ultimele zile verificările s-au înăsprit.

Toți enoriașii care vor să intre în catedrala Sfântul Petru și au la ei sticle cu apă și vor să le păstreze, sunt obligați de forțele de securitate să bea din aceste sticle. În acest fel polițiștii se asigură că nu se află în aceste recipiente substanțe periculoase sau care pot produce explozii.

Militarii italieni îi ajută pe polițiști să securizeze Vaticanul, iar lunetiști de elită sunt pregătiți să intervină la orice mișcare suspectă.

Avioanele de luptă și elicopterele monitorizează totul din aer. Deasupra Romei nu mai pot zbura decât aeronavele care îi aduc pe cei mai importanți lideri ai lumii.

Piața Sfântul Petru va deveni sâmbătă cel mai bine securizat loc din lume. Enoriașii nu vor mai avea voie să se apropie de lăcășul de cult, iar forțele de securitate vor înconjura întreaga zonă.

Măsurile de securitate luate aici vor fi de grad zero. Există o zonă special delimitată în care enoriașii vor putea să stea și să întărească pe ecrane uriașe funeraliile Papei Francisc.

Forțele de securitate au creat culoare speciale prin care vor intra în biserica Sfântul Petru cei mai puternici lideri ai planetei – Președintele Donald Trump, Președintele Franței Emanuel Macron, dar și prințul William.

Întrebare:  Cum trăieşti tu, cum simţi tu ce se întâmplă la Roma zilele acestea? Cum decurge o zi pentru tine, ca jurnalist, acolo?

Vlad Ungar: Pentru noi, echipa Ştirilor TVR, ziua începe foarte de dimineață și încercăm să fim conectați la tot ce se întâmplă. Citim totul, primim notificările de la Vatican cu toate noutățile, suntem acreditați la acest eveniment. Echipa Televiziunii Române a fost singura din România care a intrat în Catedrala Sfântul Petru și a filmat acolo acele imagini impresionante în momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei a fost depus în lăcașul de cult.

Și noi (cei din echipa TVR) simțim că se închide un capitol de istorie. Uman, simt asta, însă nu am foarte mult timp la dispoziție să mă gândesc la aceste lucruri acum. Probabil, mă voi gândi la ele după ce voi ajunge acasă, la București și atunci abia voi vizualiza așa, în minte, tot ce a însemnat această perioadă. Nu apuc, fiindcă mereu se întâmplă câte ceva: trebuie să fim atenți în mai multe puncte, unde sunt evenimente în desfășurare, să ne asigurăm că transmitem de acolo, că suntem conectați. Dar emoția pe care o simt, sigur că tot ce văd e impresionant, însă o simt foarte mult de la prieteni apropiați, de la colegii din redacție care îmi scriu pe WhatsApp sau îmi spun ce emoţionant e respectivul moment sau „Am văzut acel personaj pe care l-ați întâlnit acolo. Ce interesant a fost sau câtă emoție din mijlocul evenimentului”. Sigur că ești încărcat cu ce se întâmplă, dar simt momentele cumva diferit, fiindcă încerc să acopăr totul cât se poate de bine.

(w882) Vlad Ungar

Întrebare:  Există un protocol special pentru media? Eventual, comparând şi cu ceea ce ai văzut la Londra, la funeraliile Reginei...

Vlad Ungar: Există un protocol, în sensul în care trebuie să fim acreditați la Vatican, o procedură pe care noi am făcut-o, durează câteva zile, până în momentul în care se primește acreditarea. Într-una dintre seri, era chiar o mare coadă de jurnaliști, au așteptat să-și primească aceste documente. Sigur că suntem verificați, avem voie să ne plimbăm în Piața Sfântul Petru, însă ținem cont de faptul e un eveniment cu atât de mulți oameni și asta face ca totul să fie provocator, să-ți ia ceva să te poți strecura prin mulțime, să vorbești cu ei. Am avut bucuria să stăm de vorbă cu mulți români care lucrează în Roma, la Vatican și care ne-au povestit cum au trăit aceste zile și ce fac ei aici. Dar da, este provocator, fiindcă măsurile de securitate sunt necesare, utile și de ajutor! Însă asta poate fi, uneori, complicat într-o mare de oameni, pentru tine, ca jurnalist, să-ți faci treaba. Dar noi ne facem meseria cât putem de bine.

foto: Vlad Ungar

 
Fronturile pe care se va desfășura lupta pentru alegerea unui nou Papă

Un conclav format din 135 de cardinali ar putea alege pe cineva foarte diferit de Papa Francisc.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Portretul Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, într-un film documentar la TVR 2

Sâmbătă, 26 aprilie, TVR 2 ne invită să urmărim un documentar excepțional - producţie TVR - dedicat personalității Voievodului Constantin ...