loader
Foto

Valentina Băinţan: „De sărbători îmi place foarte mult să gătesc împreună cu mama”

E producătorul transmisiunilor TVR de la Concursul Internaţional George Enescu şi al altor evenimente de muzică clasică şi vine dintr-o zonă bogată în tradiţii şi obiceiuri. Am provocat-o pe Valentina Băinţan să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familia ei.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din negura vremurilor, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

Valentina Băinţan, producătorul transmisiunilor TVR de la Concursul Internaţional George Enescu, ne invită să căutăm şi să aflăm lucruri interesante despre o tradiţie care datează de pe vremea dacilor:

Ce tradiţie crezi că e tipic românească?

Am aflat mai multe lucruri interesante, de exemplu, despre tradiţia Babelor din luna martie, căutând pe internet... şi anume, că această tradiţie datează de pe vremea dacilor, că e o legendă care vine de atunci: ea spune că Dochia ar fi fost fiica Regelui Decebal şi că Traian s-ar fi îndrăgostit de ea. E o poveste foarte frumoasă şi îi invit pe toţi cei care ne urmăresc să o caute, să o găsească. Genul acesta de tradiţie mi se pare fascinant, pentru că vine de foarte din urmă, din istorie.

Ce tradiţii dăinuie în familie?

De Crăciun şi de Paşti îmi place foarte mult să gătesc împreună cu mama. Şi mi se pare un lucru extraordinar că pot să fac asta. Încă din copilărie făceam asta, de acasă, de la mine, din Maramureş: găteam de sărbători cu mama şi ne bucuram de musafirii care veneau la noi la masă.

Cu ce tradiţii vă identificaţi?

Cu această tradiţie de familie mă identific... şi în ziua de azi îmi place să gătesc, să mă relaxez făcând acest lucru.

 

 
Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

Comori țesute: Ia românească, emblemă a feminității

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Portul tradițional românesc este o expresie a creativității și identității naționale, iar ia ocupă un loc central în acest context. Mai mult ...

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

Dan Grecu, arhitectul succesului gimnasticii românești

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

Denumit cu mândrie „stăpânul inelelor” datorită performanțelor sale remarcabile la acest aparat, Dan Grecu rămâne o legendă vie a gimnasticii ...

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

Campanie TVR în sprijinul românilor afectaţi de inundaţii

publicat: Miercuri, 18 Septembrie 2024

TVR lansează campania de ajutorare „Împreună facem bine” (WhatsApp la numărul 0731.355.775) pentru a sprijini persoanele afectate de inundațiile ...