loader
Foto

„Suntem de preț și cu neputințele noastre. Strângeți în inimă iertare și dăruiți. Rugați-vă și încurajați-i pe cei demotivați!”

VEDETE

Bucuria unei misiuni îndeplinite: „Zi de zi, cu părintele Constantin Necula” împlineşte 1500 de episoade la TVR 1. Cel mai frumos moment?„Fiecare zi de zi. E o onoare să fii de 1500 de zile dinaintea poporului din care faci parte și să îi spui că îl iubește Dumnezeu. Să nu se teamă!”

 

A pornit fără a avea în minte un număr clar de episoade, dar cu dorința de a încuraja oamenii. De a nu se simți uitați. Ideea a fost aceea de a oferi telespectatorilor trei minute de gândire la ceva ce ține de suflet. Aşa a început unul dintre cei mai iubiţi preoţi ai momentului, părintele Constantin Necula, în toamna anului 2020, poate cel mai de suflet proiect de televiziune, emisiunea „Zi de zi, cu părintele Constantin Necula”. „Pastila” de învăţătură ce propune repere pentru o viaţă echilibrată şi ne ajută să redescoperim cuvintele cu adevărat importante pentru omenia noastră ajunge la 1500 de ediţii. „E o onoare să fii de 1500 de zile dinaintea poporului din care faci parte și să îi spui că îl iubește Dumnezeu. Să nu se teamă!”, spune cu recunoştinţă preotul. Despre ce a fost cel mai greu, dar şi cel mai frumos în acest parcurs de 1500 de episoade, dar şi dacă mai e loc pentru încă 1500 de episoade aflăm mai multe din interviul de mai jos.

1. Ce a fost cel mai greu, dar şi cel mai frumos în acest parcurs de 1500 de episoade?

Să fim fideli hotărârii de a nu obosi nici formatul și nici informația. Datorez enorm domnului Andrei Măgălie care ne-a învățat, pe mine și pe Cristi Curta - operatorul cotidian, despre cum trebuie să facem aceste 2-3 minute să nu se piardă. Este, așadar, un greu de fiecare zi. Mi-a fost foartre greu în zilele în care s-a stins fostul nostru Decan, Părintele Daniel Buda. Era Crăciunul și trebuia vestită bucuria lui, nu tristețea mea. Cel mai frumos moment? Fiecare zi de zi. E o onoare să fii de 1500 de zile dinaintea poporului din care faci parte și să îi spui că îl iubește Dumnezeu. Să nu se teamă!

(w882) Parintele

2. Ce planuri aţi avut pentru această emisiune la început, la debutul ei şi cum se vede acum, după 1500 de ediţii? Mai sunt lucruri de împărtăşit creştinilor, dar şi celor care nu sunt religioşi? Mai e loc pentru încă 1500 de episoade?

Nu am pornit cu un plan propriu-zis, ci cu dorința de a încuraja oamenii. De a nu se simți uitați. Ideea a fost a aceea a trei minute de gândire la ceva ce ține de suflet. Acum, dacă privesc în urmă, constat că am citit cu oamenii Scriptura, din poezia românească și filozofie, Patericul și Psaltirea în mod special. Am încercat efectiv să-i odihnesc pe telespectatori. Am spus de la început că îmi doresc de la Dumnezeu putere să înțeleg cum putem să le oferim, măcar pentru trei minute, un respiro de la răul zilei. Regret numai că emisiunea a fost mutată prin grilă, dezorientând privitorii. S-au recuperat pe parcurs și le mulțumesc pentru fidelitatea lor! Tematica nu privește doar credința, ci și cultura creștină, pentru că nu cred nici în educația fără cultură și nici în cultura fără educație. Numai Dumnezeu știe cât loc mai avem pentru Zi de zi. Am avut un sprijin continuu și o colaborare excelentă cu producătorul emisiunii, Andrei Dochia, cu operatorul ei și cu doamnele de la montaj, cu echipa întreagă. Unul dintre cele mai frumoase daruri ale lui Dumnezeu pentru mine, în anii din urmă, prin colaborarea la Bucuria credinței și Zi de zi este că fac parte din familia TVR. Și că pot transmite ţării că nu suntem un neam fără Dumnezeu.

3. Care e cel mai emoţionant/frumos/plăcut lucru care vi s-a spus despre emisiunea „Zi de zi cu Părintele Necula”?

Că nu va merge! Că nu va depăși 50 de ediții. Maximum. Am fost supărat, la început, apoi am conștientizat, la ediția 51-a, și apoi la ediția 500, și apoi la 1000, că am la îndemână mai mult decât o cronică. Apoi, faptul că oamenii mă identifică după voce pe stradă - sunt unii chiar nevăzători, i-aș îmbrățișa mereu cu vocea, încurajându-i și că ne bucurăm unii cu alții. Nu e vorba aici de vedetism, vă asigur, ci de bucuria unei misiuni împlinite. M-am întâlnit cu oameni în diferite situații de viață și la vârste diferite. Am descoperit comunități de confesiuni diferite de Ortodoxie bucuroși de cronică, bucuroși că se vestește Evanghelia. Când am propus trei luni de lectură din Seneca erau bucuroși profesori de filozofie. Și fiecare etapă a însemnat câte ceva la creșterea mea duhovnicească și în adâncul de liniște al muncii mele. Le mulțumesc din toată inima celor care mă cresc.

4. Vă rog să transmiteţi un mesaj pentru telespectatori şi pentru cei care vă urmăresc online...

Să nu vă temeți de vremuri. Suntem în mâna lui Dumnezeu, nu frunze în vântul înfrigurat al istoriei. Priviți cu încredere viitorul ţării și încercați să participați la pacea ei. România are nevoie de noi toți. Suntem de preț și cu neputințele noastre. Strângeți în inimă iertare și dăruiți. Rugați-vă și încurajați-i pe cei demotivați! Și nu uitați: Mâine e o nouă zi!

(w882) Parintele

„Zi de zi cu părintele Constantin Necula”, la TVR 1

Pornită ca un cuvânt de întărire sufletească la finalul unor zile deloc uşoare, „pastila” de învăţătură oferită de părintele Constantin Necula ajunge, pe 22 octombrie, la ediţia cu numărul 1500. „Zi de zi”, găsim motive de bucurie, de zâmbet, de speranţă, ne încurajăm din cuvintele cu adevărat importante pentru omenia noastră, facem împreună o adevărată terapie împotriva răutăţii, a dezbinării şi lipsei de empatie. De la 14.55 (de luni până vineri) şi de la 16.55 (sâmbăta şi duminica), la TVR 1, părintele Necula ne îndeamnă să luăm o pauză de la tumultul vieţii şi să ne regăsim pacea interioară, curajul, speranţa.

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Despre libertate și alegerile noastre din 1990 și până astăzi - o dezbatere necesară, la

Duminică, 22 decembrie, pe TVR Cultural, la ora 17.00, jurnalistul Rafael Udriște împreună cu invitatul său, antropologul Marian Munteanu, vor ...

După 35 de ani: Pre-textele Revoluției, Cântecele Libertății

Duminică, 22 decembrie, urmăriți la TVR Cultural, de la ora 23, o ediție specială Remix despre muzică și protest.