loader
Foto

Mihaela Crăciun: „Tare frumoşi suntem şi avem obiceiuri străvechi extraordinare!”

VEDETE

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

Mihaela Crăciun le adresează telespectatorilor în fiecare miercuri seară mesajul: „Români de aproape şi români de departe, oriunde vă aflaţi, nu uitaţi, sunteţi România! Avem nevoie de dumneavoastră!” şi prezintă la TVR Internaţional emisiunea „Articolul VII”. Are o legătură specială cu românii din diaspora, printre cei mai mari iubitori ai tradiţiilor noastre strămoşeşti. Moldoveancă din Bucovina, unde tradiţiile şi obiceiurile sunt şi mai bogate şi respectate, Mihaela Crăciun ne povesteşte ce tradiţii româneşti îi sunt dragi.

Ce tradiție crezi că e tipic românească?

Pentru mine, cred că sărbătoarea Sânzienelor e cea mai apropiată de suflet. Are legătură tot cu rădăcinile, pentru că, la Suceava, de 24 iunie, de naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, serbare cunoscută ca Drăgaica sau Sânziene, prin oraş era o procesiune cu scoaterea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava - asta mi-a rămas în minte din copilăria mea... Şi acum, mergând la Sânziene, sunt acele fete şi femei despletite care ieşeau noaptea şi dansau, aveau acele cununi flori de Sânziene pe cap... e tradiţia cu cântatul cucului, dacă auzi sau nu cântând cucul... Tare frumoşi suntem şi avem obiceiuri străvechi extraordinare! Şi tradiţia aceasta a Sânzienelor e apropiată de sufletul meu şi are legătură şi cu mersul anului, dacă va fi vara secetoasă sau nu... Ţăranul român era tare înţelept!

Cu ce tradiții te identifici?

Tradiţia în familie are legătură cu numele meu de familie: mă cheamă Crăciun. M-am născut într-un sat din Bucovina, Reuseni şi acolo, în biserica din sat, a fost omorât tatăl lui Ştefan cel Mare, cred că de aici şi pasiunea mea pentru istorie... Dar, dacă ar fi să mă identific cu o tradiţie a noastră, a familiei, evident aceasta este Crăciunul! Pentru că, n-am să uit niciodată, când aveam 3-4, poate 5 ani, cum mergeam prin pădure iarna cu bunicul şi cu mama mea şi-mi povesteau cum atunci când mama era însărcinată şi mergea în satul vecin vreo 6 km printr-o pădure, pentru că ea preda Franceză în satul vecin... auzea lupii, erau nămeţii mari şi atât de mult m-a impresionat asta, încât mă simt şi ne simţim noi în familie ataşaţi de Crăciun. De Crăciun, când faceam cozonaci şi mergeam la biserică, la colindat. Crăciunul cu colindul, cu colindatul românesc şi cu colindatul la biserică l-am purtat în sufletul meu şi evident, asta ne ajută. Plus, evident cozonacii, pentru că, atunci când am venit la Bucureşti, am adus tradiţia şi aici! Făceam cozonaci - nu prea am mai avut timp, dar ar trebui să reiau – iar colegii mei de la Ştiri îmi spuneau „mama cozonacilor”.

(w882)

Mihaela Crăciun

Realizator și producător la Televiziunea Română, Mihaela Crăciun este licențiată în Istorie și Geografie, cu master în Istoria Ideilor și Mentalităților la Universitatea din București și specializări în „Istorie și film” şi „Producția știrilor TV”.

Din anul 2000 produce, realizează și moderează emisiuni la TVR Internațional.

Cunoscător al comunității românești de peste hotare, între 2013 și 2019, a fost consilier diplomatic pentru relația cu comunitatea, presă și comunicare, la Ambasada României de la Lisabona. S-a ocupat deopotrivă de relația cu comunitatea românească, precum și de cea cu basarabenii din Republica Moldova stabiliți la capătul vestic al Europei.

La începutul anului 2019, a revenit la TVR Internațional, la emisiunea al cărei titlu l-a dat, în 2007, după articolul din Constituția României : „Articolul VII”.

Emisiunea porneşte de la Articolul VII (din Constituţia României) şi împreună cu avocaţi, profesori şi specialişti, moderatoarea dezbate, în fiecare săptămână, problemele care-i afectează pe românii din străinătate. TVR Internaţional vine în sprijinul „românilor de aproape, dar şi de departe” şi-i ajută în problemele cu care se confruntă în comunităţile din care fac parte.

 

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...