loader
Foto

Marius Popa: „Era accidentat, mai erau două minute până la finalul partidei și nu a vrut să renunțe!”

VEDETE

În această vară, Jocurile Olimpice au adus sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te-am provocat să intri în arena celei mai mari competiții! Să vezi, trăieşti, străluceşti lângă campioni, la Televiziunea Română - official broadcaster al Jocurilor Olimpice Paris 2024. | VIDEO

 

Trăim o vară fierbinte, cu zile lungi şi însorite, dar pentru sportivii din întreaga lume a fost şi vara celei mai mari competiţii. Din 26 iulie, la Televiziunea Română au început transmisiunile de la Jocurile Olimpice Paris 2024. Am fost alături de sportivii români care n-au reprezentat la Paris 2024, dar şi alături de marii sportivi ai lumii în perioada 26 iulie – 11 august, în direct la TVR.

I-am provocat pe prezentatorii emisiunilor TVR să ne vorbească despre sport şi succesele sportivilor care i-au făcut să le tresalte inima, ce îi motivează să facă sport şi ce campioni de la noi sau din lume sunt favoriţii lor.

Pe Marius Popa, prezentatorul „Telejurnalului matinal” de la TVR 1 (luni-vineri, ora 07.00), l-a impresionat spiritul de sacrificiu al unui coleg de liceu, în timpul partidei de baschet pe care o jucau. Şi acum îşi aminteşte că acela a fost momentul când a înţeles ce înseamnă altruismul, dăruirea pentru echipă.

„A fost un moment în liceu în echipa de baschet în care unul dintre colegii mei s-a accidentat și, deși era clar că îl doare foarte tare, nu a vrut sub nicio formă să renunțe. Mai erau, cred, 2 minute până la finalul partidei și nu a vrut să renunțe; a vrut să rămână în teren și să-și pună amprenta, să facă sacrificiul necesar pentru a câștiga. Și asta m-a impresionat foarte mult! După meci, mă uitam la el și nu-mi venea să cred că nu a făcut-o pentru el, ci a făcut-o dintr-un spirit altruist și cred că atunci am descoperit spiritul ăsta pentru prima dată, aveam 15 ani”.

(w882)

Marius Popa a jucat foarte mult timp baschet, tenis de câmp și volei, mai ales în perioada liceului. Dar nu se declară un mare consumator de sport la tv. Cu toate acestea, îşi aminteşte două momente cheie din sport văzute pe micul ecran: „Mă uit la marile competiții evident la TVR. Dintre momente pe care mi le aduc aminte, primul e meci, cred că din 1994, de la Campionatul Mondial, pe care l-am văzut cu tata și pe care, după o mulțime de ani, mi-l aduc aminte și astăzi. Al 2-lea moment este Campionatul European de Fotbal pentru tineret de acum câțiva ani, văzut, evident, la TVR și efectiv a fost pentru prima dată când n-am putut să mă despart de televizor, deși nu cunoșteam jucătorii din teren. Nu sunt microbist, dar comentariul și atmosfera m-au făcut să rămân acolo”.

Singurul sportiv căruia Marius Popa i-a dat follow pe Instagram e nimeni altul decât David Popovici. Iar argumentarea vine cu înflăcărare: „Pentru mine, David Popovici este exemplul de așa ar trebui să fie un sportiv! E genul de personaj, e genul de om pe care ți-e frică să-l atingi, ca să nu îl strici. Este un vis atât de frumos, încât nu vrei să treci pe lângă el, ca să nu cumva să-i atingi aura asta specială, pe care el și-a construit-o cu foarte, foarte multă muncă, foarte multă determinare și cu foarte multă știință. Și asta este greu de găsit în ziua de astăzi, nu numai în România, ci și în afară”, e de părere prezentatorul.

Sportiv din fire, Marius crede că e vital să facem să facem sport şi ne îndeamnă să practicăm şi să îi determinăm şi pe cei mici să se apropie de sport. „E vital de la 5 ani, nu mă pricep exact, dar de la 5 ani, dacă se poate, să iasă copiii din casă şi să se joace. Noi am crescut jucând fotbal în fața blocului. Pe stradă am creat prietenii, de acolo s-au născut marii jucători de fotbal, de exemplu, marii jucători de baschet ai României, marii alergători și așa mai departe. E vital să facem sport, pentru că e în primul rând sănătos fizic pentru noi, pentru copiii noștri și, cel mai important, e un lucru pe care nu-l găsești des în pledoariile pentru sport: activitatea fizică îți dezvoltă mintea, la fel ca cititul. Există acolo o părticică din creier care se dezvoltă prin practicarea unui sport. Hai, dacă nu zilnic, măcar de câteva ori pe săptămână, așa că, da, faceți sport!”, e mesajul lui Marius pentru toţi telespectatorii.

Televiziunea Română  a transmis Jocurile Olimpice de la Paris – cel mai grandios eveniment sportiv la nivel mondial, pe TVR SPORT, alături de alte canale din portofoliul TVR. Telespectatorii TVR au urmărit emisiuni dedicate: legendele, prezentul şi viitorul olimpismului românesc s-au întâlnit la TVR în seriile „Învingătorii”, „Eroii” și „Speranțe”. Începând cu luna mai, Ana Maria Brânză si Costin Deşliu moderează la TVR 1 emisiunea „Vis la Paris”, la care participă sportivi calificaţi la JO Paris 2024 şi antrenori ai acestora. Iar din 17 iunie, partenerii de dialog ai Irinei Păcurariu ne demonstrează cât de departe se poate ajunge prin „Forţa unui vis”.

 
„COPIII ANILOR '80”, o nouă filă a seriei documentare „Deceniul ascuns”

În al cincilea episod al seriei documentare „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 16 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, Alexandru ...

Iulian Angheluță – „Omul care schimbă viteza luminii”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...

Luciana Luduşan – „O ambasadoare a tradiţiilor româneşti”

Spectacolul poveştilor emoţionante continuă la TVR în campania „Omul anului”. Pe 15 noiembrie, de la ora 18.30, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi ...