loader
Foto

Marius Constantinescu: „Mi se pare foarte simpatică această tradiţie şi cred că e provocator să o explici unui străin”

VEDETE

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

Marius Constantinescu, realizatorul și moderatorul emisiunilor „Intrare liberă” şi „Ediţie limitată”, de la TVR Cultural, ne-a povestit despre inedita tradiţie românească a celor 40 de mucenici şi despre ce  tradiţii s-au păstrat şi se respectă în familia sa.

Ce tradiție crezi că e tipic românească?

Tradițiile ieşite din comun pot, probabil, să le pară multor străini aşa, atunci când se uită la noi şi cred că e un filon care merită să fie exploatat, pentru că şi noi, de multe ori, când dorim să cunoaştem o nouă cultură, ne uităm inclusiv la aceste particularităţi legate de tradiţii. Uite, mie mi se pare foarte simpatică această tradiţie a celor 40 de mucenici, o tradiţie pe care mulţi dintre noi o rapotează strict cu acest corespondent culinar al ei. Mă refer la mucenicii pe care îi mâncăm la început de primăvară, fie că sunt munteneşti, fie că sunt moldoveneşti, dar, de munte ori, ne scapă sau omitem semnificaţia religioasă, spirituală a acestei tradiţii. E una interesantă, inedită şi cred că e provocator să explici unui străin din această tradiţie a mucenicilor şi apoi, fireşte, să îi dai să guste, să simtă la prima mână ce înseamnă tradiţia şi cum se materializează ea în gest culinar.

Ce tradiții dăinuie în familie?

Atunci când eu mă gândesc la tradiţii şi la felul în care nucleul familiei păstrează aceste tradiţii, primul exemplu care îmi vine în minte e sărbătoarea Paştelui, nu neapărat a Crăciunului. Crăciunul este foarte frumos, dar şi atins de toate influenţele venite din vestul Europei, din Statele Unite, nimic rău în asta... foarte frumos, dar cumva, la un moment dat, devine o sărbătoare foarte ambalată în tot acest arsenal de accesorii, de cadouri, de petreceri... de colinde venite din toate părţile. Paştele, pe de altă parte, mi se pare o sărbătoare care, cel puţin la noi în familie, îşi păstrează mult mai pur identitatea românească, arhetipală... Adică e o sărbătoare mai puţin galonată cu tot felul de brizbrizuri şi, în felul acesta, poate că e resimţită cu un dram de autenticitate. În plus, vine la pachet şi cu reînvierea naturii, deşi, de multe ori, se întâmplă ca zilele de Paşti să coincidă cu cele mai înnegurate zile de primăvară pe care le avem. Totuşi este verde, este mai cald, se poate merge, petrece în aer liber. Mie îmi place inclusv această legătură cu tradiţiile şi sărbătorile mediate de natură.

Cu ce tradiții vă identificaţi?

Nu, nu mă identific cu nicio tradiţie, îmi plac multe dintre ele, îmi place să le gust, să le cunosc, să cunosc ce stă în spatele lor, care este povestea, care este sâmburele, care este sămânţa de la care au pornit aceste tradiţii. Îmi place să le simt pe pielea mea, în condiţiile în care, sigur, sunt filtrate de istoria personală, de preferinţe, de opţiuni religioase, spirituale, intime până la urmă, dar nu aş putea spune că există o tradiţie care, mă rog, vede un semn egal între ea şi mine. Nu!

Marius Constantinescu

Fidel observator al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, fenomen în care este implicat de aproape 20 de ani, jurnalistul este, în aceste zile, gazda transmisiunilor TVR de la competiţia muzicală. Şi în acest an, Marius Constantinescu aduce telespectatorilor TVR Cultural atât intervenţii în direct, cât şi înregistrări valoroase ale unor recitaluri extraordinare susţinute de mari personalităţi prezente la evenimentul muzical.

Marius Constantinescu prezintă telespectatorilor, la TVR Cultural, „Ediție limitată” (sâmbăta şi duminica, ora 19.00), seria de interviuri de excepţie cu figuri marcante din lumea internațională a literelor și, moderează, alternativ cu Mirela Nagâț, „Intrare liberă” (luni-vineri, ora 19.00), magazinul cultural în care sunt aduse în prim-planul dezbaterii publice teme culturale definitorii pentru societatea românească contemporană.

 

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...