VEDETE
Marius Constantinescu este jurnalistul care şi-a asociat numele cu cele mai importante evenimente culturale din România, de unde a transmis telespectatorilor TVR informaţii relevante.
Fidel observator al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, fenomen în care este impicat de aproape 20 de ani, jurnalistul este gazda transmisiunilor de la competiţia muzicală din acest an şi a pregătit telespectatorilor TVR Cultural atât intervenţii în direct, cât şi înregistrări valoroase ale unor recitaluri extraordinare susţinute de mari personalităţi prezente la evenimentul muzical. Iată câteva informaţii din culisele Concursului Internaţional George Enescu 2024, desfăşurat între 31 august-27 septembrie, pe care le-am aflat de la Marius Constatinescu:
Reporter TVR: Am ajuns la jumătatea Concursului Internaţional George Enescu 2024. Cum putem caracteriza această ediţie?
Marius Constantinescu: Ediția aceasta este una plină, numai și dacă ne gândim că sunt de șase ori mai mulți concurenți înscriși la fiecare secțiune decât la ediția precedentă. E o ediție dinamică, valoroasă, care oglindește perfect nivelul tinerilor muzicieni la scară internațională. Pentru spectatori e o bucurie, iar finalele și semifinalele sunt cele mai potrivite momente pentru a simți entuziasmul acestora.
Cu ce se deosebeşte ediţia 2024 a Concursului George Enescu?
Față de ediția din 2022, cea de anul acesta aduce, în premieră, un Master Class de dirijat și studii muzicale aprofundate, o idee oferită și pusă în operă de Directorul Artistic al Concursului și Festivalului Internațional ”George Enescu”. Cei șase participanți la secțiunea dirijat vor fi protagoniștii concertului de închidere a Concursului.
Poţi să ne recomanzi câteva seri la Ateneu pe care nu trebuie să le ratăm?
Nu ratați finalele! Sunt absolut grozave ca energie, ca vibe, ca adrenalină! Și dau măsura exactă a performanței. Și, în egală măsură, recitalul Liviu Prunariu-Valentin Șerban din 13 septembrie (Valentin va cânta pe vioara Guarneri del Gesu, Catedrala, lui George Enescu) sau recitalul minunatului pianist Simon Trpcescki (în 21 septembrie). Nu este doar un muzician excelent, ci și un om de toată isprava!
Pe 13 septembrie, în recitalul său, tânărul violonist Valentin Şerban va cânta pe vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”...
Minunata vioară a lui George Enescu a fost mânuită în concertul de deschidere de câștigătoarea secțiunii vioară la Concursul din 2022, Maria Marica, o artistă de un farmec și o seriozitate cu totul deosebite. Alături de Benjamin Kruithof și Alexandra Segal, ea a fost solista dificilului Triplu Concert de Paul Constantinescu. Firește că, de fiecare dată când vioara lui Enescu este cântată, emoția este mai mare, aproape palpabilă, și nu pot decât să îmi imaginez ce e în sufletul solistului respectiv. Mi-aduc aminte că acum câțiva ani, la Veneția, realizam un reportaj cu violonistul Gabriel Croitoru, cel care era solistul de drept al viorii. La un moment dat, cu tot respectul, l-am rugat să îmi permită să ating o secundă vioara.
S-au pregătit o serie de programe de la Concursul George Enescu. Ce mai urmează să vedem la TVR Cultural?
Extraordinara producătoare Valentina Băințan este, ca întotdeauna, inima Concursului Internațional ”George Enescu”, așa cum se vede la televizor și online. E un privilegiu să lucrez cu ea și cu echipele pe care ea le coordonează, pentru că asta înseamnă confort, încredere, relaxare și seriozitate. Am fost împreună la concertul de deschidere și vom fi împreună, live, la toate finalele. În plus, Televiziunea Română preia toate recitalurile invitaților, pe care le va difuza în grila de toamnă a TVR Cultural.
Producătoarea TVR Valentina Băințan, alături de Marius Constantinescu