loader
Foto

Irninis Miricioiu: „Sper să reușesc să pun pe mine ia cusută de mine”

VEDETE

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.

 

Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.

În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor. Irninis Miricioiu este producătorul și moderatorul uneia dintre cele mai longevive emisiuni de la TVR 3, „Din arhiva TVR”, „o încercare de a deschide cutia cu amintiri a Televiziunii Române”. Irninis Miricioiu ne-a povestit despre frumoasele tradiţii româneşti care se respectă în familia ei.

Ce tradiție crezi că e tipic românească?

Recunosc că pe mine m-a amuzat foarte tare și cumva s-a și concretizat în viața mea acea tradiție legată de aflarea ursitului. Bunica mea era născută de Sânziene și, pentru că eu nu dădeam foarte multe semne că urma să mă căsătoresc, a avut așa un joc, acum mai bine de 10 ani, să arunce acea cunună pe casă. Se face o cunună din sânziene, pe care trebui s-o arunci pe casă în noaptea de Sânziene, pentru a-ţi afla ursitul. A căutat ea flori, a reușit să facă respectiva cunună, doar că, spre amuzamentul meu maxim, a greșit noaptea. Nu a aruncat-o noaptea respectivă de Sânziene, ci a crezut că se aruncă pe 25 spre 26. Teoretic, era 24 spre 25. Așa că i-am zis Mamino, degeaba cu toate încercările tale. Când va fi cazul, atunci va veni și alesul. Întâmplarea a făcut că l-am cunoscut în anul acela.

(w882)

Ce tradiții dăinuie în familia ta?

Avem două lucruri pe care le respectăm: o tradiţie în preajma Paștelui și cealaltă, de fiecare sărbătoare.
Cea din preajma Paștelui este să trecem pe sub masă, îmbrăcați cu haine noi. Este în Vinerea Mare și știu că mergeam cu bunica în fiecare an cu flori la biserică, stăteam să urmărim Prohodul, treceam pe sub masă și cumva am preluat această tradiție și am dus-o mai departe către fetița mea. În fiecare an, îmbrăcați în haine noi, mergem împreună la biserică să trecem pe sub Sfântul Epitaf.
A doua tradiție pe care ne străduim să o păstrăm aproape în fiecare an, atunci când vine vorba de sărbători, este să facem cozonaci. Îmi aduc aminte că bunică mea făcea cozonaci, iar mie îmi plăcea de fiecare dată să o aștept și, cum îi scotea calzi din cuptor, pe furiș, luam câte un colțișor fără să mă vadă. Bineînțeles, era foarte ușor de descoperit cine era hoțul, atunci când trebuia să se taie cozonacii. Nu pot să uit acel miros de cozonac cald în casă. Într-adevăr, de Crăciun, ne prinde cel puțin 3-4 dimineața, dar acea plăcere de a scoate cozonacul cald din cuptor e ca și cum m-aş întoarce în timp. Şi îmi aduc aminte de ce însemna pentru mine să fiu copil! Sper ca această tradiție, cumva, să o dau mai departe și fetiței mele, chiar dacă vremurile se schimbă, să-i placă şi să încerce să facă cozonaci.

Cu ce tradiții te identifici?

Când vine vorba de tradiții, recunosc că sunt destul de legată de ele, chiar dacă, contrar așteptărilor, eu nu am avut bunici la țară, nu am avut nicio legătură cu ceea ce înseamnă tradiția autentică românească. Dar poate că tocmai din această lipsă pe care am resimțit-o, adult fiind, tot caut și mă simt foarte legată de cusutul iei. Îmi doresc foarte, foarte tare, am tot cochetat cu zona aceasta. Da, îmi doresc foarte tare să reușesc să duc cu mâna mea o ie până la capăt. Am început, am făcut chiar niște cursuri. Recunosc, din lipsa timpului, avansează foarte încet, dar eu sper ca, la un moment dat, să reușesc să pun pe mine ia cusută de mine, așa cum făceau în trecut adevăratele noastre păstrătoare de tradiții.

(w882)

Irninis Miricioiu

Parcursul său profesional a cuprins domenii diverse: de la religie la economie, de la medicină la folclor, de la divertisment la cultură. Irninis Miricioiu este producătorul și moderatorul emisiunii „Din arhiva TVR”, de la TVR 3. Începând din 2008, emisiunea a fost difuzată neîntrerupt timp de 7 ani, pentru ca după o absență de alți 7 ani de pe micul ecran, să revină în grila TVR 3 cu ediții noi, începând din toamna lui 2022.

 

 
Andreea Răsuceanu:

Invitata Danielei Zeca Buzura la "Mic Dejun cu un Campion", sâmbătă, 28 decembrie, de la ora 10:00, este Andreea Răsuceanu – scriitoare și critic ...

Creștere fulminantă a cazurilor de tuse convulsivă în România, în 2024. De ce sunt atât de mulți copii afectați și cum poate fi prevenită boala

Cu patru decese la sugari și peste 2.000 de îmbolnăviri până la finalul lunii octombrie, față de 16 cazuri în tot anul 2023, infectările cu tuse ...

Dana Rogoz, întoarcere în timp până la epoca Minisong şi prima apariţie la TVR

Luni, 23 decembrie, de la ora 21:00, în „Reţeaua de Idoli” este invitată o actriţă, regizoare și prezentatoare TV pe care o cunoaşte multă lume. ...