VEDETE
Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.
În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.
Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.
Jurnalistul Bogdan Muzgoci, moderatorul emisiunii de analize „Punctul critic”, de la TVR 1, a vorbit despre tradiţii și obiceiuri, unele mai dragi, altele mai controversate în opinia sa, dar și despre sărbătoarea cea mai dragă, pe care însă ar dori să o modifice puțin...
Ce tradiție credeţi că e tipic românească?
„Bătaia de la Ruginoasa” mi se pare ieşită din comun, pentru că în anul 2024 încă li se pare „cool” unor oameni să se bată, să-şi soluţioneze problemele mergând acolo, la firul ierbii. Nu ştiu dacă mai găsim undeva prin lume aşa ceva. Această tradiție este cumva opusă a tot ceea ce ne dorim noi astăzi să aducem în societate: nonviolenţa, o comunitate cât mai unită, cât mai înţelegătoare…. soluţionarea tuturor conflictelor, conflictul dintre bine și rău, dintre iarnă şi primăvară, dintre noul an şi vechiul an. Cred că în altă parte această tradiție ar fi fost interzisă deja. La noi, vine Jandarmeria, se aşează frumos, îi lasă pe oamenii de acolo să se bată, asta este...
Ce tradiții dăinuie în familie?
În ultimii ani am ajuns mai greu acasă, dar am ajuns de Crăciun. De Crăciun pornim din casă în casă, pe la apropiaţi, pe la rude, petrecem timp unii cu alţii. Când eram mai mic, prin liceu și erau şi verii mei acasă, ei locuiesc aproape de mine, mă duceam la ei în seara de Ajun, când vine Moş Crăciun. În Moș Crăciun se deghiza un văr mai mare. Niciodată însă n-am fost eu... Uite, asta e ceva ce mi-aş fi dorit, să mă îmbrac în Moş Crăciun, dar, probabil, eram mai uşor de recunoscut, fiind mai apropiat ca vârstă de cei mici. Îmi plăcea să-I văd pe copii cum desfac cadourile, cum se bucură, mă inspiră astfel de momente. Acelaşi lucru se întâmpla şi când eram eu mic, veneau unchii mei, cu nişte vecini și se amuzau teribil când ne priveau, pentru că ei aveau vreo 20 de ani pe atunci. Era o distracţie să mă vadă bucurându-mă de cadourile primite, cum îi spun poezi Moşului…
Cu ce tradiții vă identificaţi?
Îmi place sărbătoarea Mărţişorului. Cel din Moldova, pentru că în anumite părţi din Moldova și bărbații primesc mărțișor! Dacă am reuşi să luăm tradiţia din Moldova şi s-o aducem aici şi să ducem tradiţia din această zonă acolo, cu oferirea mărţişoarelor pentru femei... Eu aş extinde sărbătoarea la nivelul întregii ţări şi aş vrea ca şi femeile și bărbaţii să primească ceva de 1 martie. Să ne dăruim unii altora câte un mărțișor, legat cu un şnur alb și roșu.
Din 2011, Bogdan Muzgoci a fost reporter pe domeniile eveniment și social-economic apoi, din 2016 a devenit reporter special. A urmat apoi cariera de prezentator de știri și, ulterior, moderator de talk-show-uri pe subiecte sociale, economice și politice. Jurnalist cu experiență, la TVR 1 Bogdan Muzgoci deschide în direct la „Punctul critic” dialogul pe temele acute ale societăţii.