VEDETE
Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.
Fac parte de secole din viaţa satului. Desprinse din vremuri de mult apuse, unele dintre tradiţiile populare româneşti trăiesc şi azi. Mulţi dintre români le-au uitat, dar sunt, poate, la fel de mulţi cei care le iubesc şi doresc să nu le lase să dispară.
În ciuda tăvălugului nivelator al civilizaţiei contemporane, tradiţia rezistă. Evenimente ale vieţii, munca şi căsătoria, credinţe religioase, creştine sau precreştine, dau sens acestor obiceiuri populare româneşti, care continuă să fie parte integrantă a culturii noastre. Tradiţiile româneşti transmit un mesaj liniştitor de continuitate şi stabilitate şi încântă străinii prin autenticitatea lor.
Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii TVR să ne vorbescă despre cele mai frumoase tradiţii ale românilor şi care dintre acestea dăinuie în familiile lor.
Numele Albertinei Ionescu e sinonim cu eleganţa, distincţia, fineţea. Poate şi de aceea, la „Sâmbătă cu Albertina”, prezentatoarea şi realizatoarea emisiunii şi invitaţii ei ne aduc recomandări pentru un stil de viaţă modern şi care pune sănătatea pe primul loc. În fiecare sâmbătă, de la ora 11.00, la TVR INFO. Albertina preocupată de tot ce e nou în materie de stil şi viaţă sănătoasă, ţine pasul cu tendinţele din modă, iar ultimele noutăţi în materie de Digital şi Social Media le asimiliează cu uşurinţă. Cu toate acestea, ne convinge şi că tradiţiile îşi au locul lor bine stabilit în viaţa ei şi a familiei ei.
Ce tradiție crezi că e tipic românească?
Tradițiile din familia mea au fost întotdeauna respectate, iar tradițiile noastre în familie au fost cele legate de a petrece timp de calitate împreună - noi, familia doar, membrii familiei sau familia extinsă, cu soți, prieteni, nepoți și așa mai departe. Întotdeauna am adorat să gătim împreună, iar în familia noastră se gătește foarte mult. Nimeni n-ar zice că mâncăm mult, dar da, mâncăm mult, foarte mult, și asta înseamnă și a pregăti mâncarea. Ne place să gătim acasă și fiecare membru al familiei se pricepe foarte bine într-un anumit domeniu: unii la deserturi, unii la lucruri mai complicate – sarmale și mâncăruri care necesită ore întregi de muncă. Eu mă pricep foarte bine la deserturi. Iar deserturile pe care le ador sunt cele care îmi aduc aminte de copilărie. În copilăria mea, cu mama și cu bunica făceam foarte mult clătite. Făceam gogoși, făceam orez cu lapte, fidea cu lapte. Și toate aceste dulciuri erau făcute în cantități mari, ca să avem o scuză, în special în sărbătorile mari: de Paște, de Crăciun sau când aveam sărbători de nume. Atunci, tot așa, ne strângeam mai mulți prieteni și profitam de ocazie şi ne dădeam voie să mâncăm absolut tot și oricât.
Ce tradiții dăinuie în familie?
Tradițiile în familie noastre, într-adevăr, au foarte mare legătură cu gastronomia: bunica făcea o pâine extraordinară, mama, de asemenea. Fiica, aici de față, nu știe să facă pâine, dar știe să facă dulciuri și îmi place foarte mult mirosul de acasă. Mirosul de acasă are legătură cu tradițiile, are legătură cu tot ceea ce înseamnă familie și nimic nu este mai frumos și mai important și mai atrăgător pentru noi. ca ființe. decât legăturile noastre cu familia!
Cu ce tradiții te identifici?
Tot ce are legătură cu amintirile din copilărie este o bucurie pentru mine. Îmi aduc aminte că, atunci când eram mică, mergeam cu bunicul și culegeam via. Ziua mi se părea o eternitate... pentru că plecam la 5 dimineața și ajungeam acasă la 7 seara. Dar după aceea, faptul că ajutam la făcutul vinului era o distracție pe cinste. Eram foarte mulți verișori și ne descălțam, ne spălăm picioarele și ne urcam acolo în recipientul acela și storceam struguri. Era distracția de pe lume! Toți verișorii și toți copiii de pe uliță aveam această fericire: că ne mâzgăleam din cap până în picioare.
Albertina Ionescu
De aproape 25 de ani, Albertina Ionescu îşi leagă numele de Televiziunea Română, iar de-a lungul timpului, s-a impus prin eleganţă, distincţie, prin atenţia acordată lucrului bine făcut. A trecut de la statutul de reporter la cel de prezentator şi realizator de emisiuni. Evoluţia ei s-a datorat, în mare parte, ambiţiei şi determinării, dar şi seriozităţii şi talentului. După numeroase proiecte la TVR 1, din 2023, Albertina Ionescu prezintă şi realizează în fiecare sâmbătă, de la ora 11.30, la TVR INFO, „Sâmbăta cu Albertina”, o emisiune cu şi despre stilul nostru de viaţă, în care aflăm despre sănătate, educaţie, film şi teatru, muzică şi festivaluri, oameni de succes, social media, artă, psihologie, carte, sport, gastronomie, modă, nutriţie şi despre tot ce ne preocupă în viaţă.