loader
Foto

Valsanzibio – O grădină închinată Domnului

RECOMANDARI

Sunt cele mai frumoase grădini din lume. Grație grădinarilor, peisagiştilor, horticultorilor, arhitecţilor, istoricilor sau administratorilor de domenii, descoperim aceste fascinante spații ce par să sfideze trecerea timpului.

 

La începutul secolului al XX-lea, Coasta de Azur îşi schimba înfăţişarea; apariţia trenului permitea bogaţilor Europei să se stabilească aici. De la Nisa la Menton, datorită blândeţii climei, ei creează grădini magnifice.

Reflectare a personalităţilor opuse ale proprietarilor lor, două domenii sunt martorii acestei Belle Epoque horticole de pe Riviera. Ele încarnează două viziuni radical diferite ale artei grădinăritului.

Delicată şi izolată, grădina Serre de la Madone este în consonanţă cu imaginea creatorului său, maiorul Johnston, un englez pasionat de botanică.

La numai câţiva kilometri distanţă, baroneasa Béatrice Ephrussi de Rothschild îşi amenajează grădina conform propriei dorinţe, în forma provei unui vas, pe peninsula Saint Jean Cap Ferrat, un loc de o frumuseţe solară. Acest  episod din seria Grădini de vis: geometrie, artă, viaţă (Jardins d'ici et d'ailleurs, Franţa, 2016) Ephrussi şi Serre de la Madone - se difuzează vineri, 3 ianuarie, de la ora 15:00, la TVR 2.

Sâmbătă, 4 ianuarie, de la ora 17:30, urmăriți la TVR 2 ”Valsanzibio – O grădină închinată Domnului”.
În inima dealurilor din sudul Padovei şi la 50 de kilometri de Veneţia, domeniul Valsanzibio se întinde pe 8 hectare. Această grădină a fost creată de Luigi Bernini, fratele celebrului sculptor Bernini, la comanda familiei Barbarigo, bogaţi negustori veneţieni din secolul al XVII-lea.

Ea a fost închinată lui Dumnezeu, fiindcă familia a fost cruţată de ciumă în anul 1631. Întregul domeniu este o invitaţie pentru un traseu spiritual.

***

Arhitectul peisagist Jean-Philippe Teyssier ne prezintă cele mai frumoase grădini din Franţa şi din întreaga lume. Datorită întâlnirilor lui cu grădinari, peisagişti, horticultori, arhitecţi, istorici sau administratori de domenii, arta acestor spaţii naturale se dezvăluie ochilor noştri.

Realizatorii au vorbit cu artiştii peisagişti care găsesc soluţii inovatoare pentru a oferi spaţii pentru respiraţie şi poezie într-o lume tot mai urbanizată.

Regia: Emmanuel Descombes, Aurélia Michon, Jean-Michel Vennemani

Foto: Shutterstock  - grădina Valsanzibio / colaborator foto Starmaro

 

 
Octavian Fülöp, supraviețuitor al Holocaustului: Să luptăm pentru libertate. Fără libertate, nu există democrație

„Am stat opt luni, 240 de zile, la umbra crematoriilor și a camerelor de gazare. Am trecut prin toate ororile posibile. Eu nu pot explica ce a ...

”Aventura urbană” în orașul-evantai de la malul Dunării

Redescoperim Brăila, orașul-port unde s-au născut Panait Istrati, Nae Ionescu, Mihail Sebastian. Călătoria este un prilej perfect pentru o ...

Simţim în inimi „Cântecul numelor uitate”. Un film emoţionat despre prietenie peste timp, la TVR 1

Pe 27 ianuarie, Ziua Mondială a Comemorării Holocaustului, TVR 1 difuzează în premieră o poveste emoţionantă despre prietenie, care traversează ...