loader
Foto

„Unora le place opera”! Ascultăm muzica geniului din Salzburg şi aflăm povestea „Flautului fermecat”, la TVR 1

„Flautul fermecat” este opera ideală pentru toate categoriile de vârstă, de la cei mici până la bunici şi străbunici care şi-au păstrat sufletul de copil. Am aflat povestea ei la TVR 1, sâmbătă, 8 iulie, de la ora 15.30, în episodul 22 al seriei „Unora le place opera”.

 

Opera nu este destinată elitelor, ci nouă tuturor. Seria inedită în care renumitul tenor Ramón Gener, cu un entuziasm debordant, aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, continuă la TVR 1. Sâmbătă, pe 8 iulie, am aflat totul despre una dintre cele mai iubite opere compuse de Wolfgang Amadeus Mozart: „Flautul fermecat”.

(w882)

De aceea, în cel de-al 22-lea episod al seriei documentare „Unora le place opera”, suntem invitaţi la școala elementară Pinoduero din orașul spaniol Tudela de Duero. Acolo, Ramón Gener va vorbi despre operă nu doar cu copii de 7 ani din clasa I, ci și cu părinții lor. Împreună cu copiii am retrăit și ne-am bucurat de „Flautul fermecat” trăind o poveste despre prinți și prințese, iar împreună cu părinții am descifrat simbolismul masonic pe care Wolfgang Amadeus Mozart - ei însuși mason – l-a ascuns în acest minunat univers al său, muzica.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Alături de profesorul de neuroștiințe Jordi A. Jauset, am încercat să descoperim efectul pozitiv care este produs în creierul nostru atunci când ascultăm muzica geniului din Salzburg, cunoscută sub numele de „efectul Mozart”.

(w882)

De asemenea, am călătorit la Viena pentru a vorbi cu muzicologul și dramaturgul Christoph Wagner-Trenwitz. Odată cu el, am ajuns să înțelegem de ce „Flautul fermecat” îi captivează inevitabil pe toți cei care îl ascultă.

(w882)

Iar la final, în cimitirul central al Vienei, am găsit mormântul lui Mozart și, printr-o interpretare la pian, vom ilustra cum, prin muzica sa, Mozart a reușit să-și închidă perfect cercul vieții.

(w882)

Despre opera „Flautul fermecat” (în limba germană Die Zauberflöte), de Wolfgang Amadeus Mozart

„Flautul fermecat” este o operă în două acte, a cărei muzică a fost compusă de Wolfgang Amadeus Mozart, pe un libret scris în limba germană de Emanuel Schikaneder. Premiera absolută a operei a avut loc la Viena, la Burgtheater, la data de 30 septembrie 1791, sub conducerea muzicală a compozitorului.

Opera a reprezentat cumva punctul culminatn al unei perioade în care Mozart s-a implicat tot mai mult în trupa teatrală a lui Schikaneder, care, din 1789, era compania rezidentă la Theater auf der Wieden. Mozart era prieten apropiat al unuia dintre cântăreții-compozitori ai trupei, tenorul Benedikt Schack (primul Tamino), și a contribuit la compozițiile trupei, adesea scrise în colaborare.

(w882)

Despre seria „Unora le place opera”, difuzată de TVR 1

Sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR 1, renumitul tenor Ramón Gener aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public. Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp!

 

Logo

 
Concursul „Enescu”: Cine sunt cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian”. Ei vor concerta duminică, 22 septembrie, la Ateneul Român

Cei trei finaliști ai Secțiunii „Pian” din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” sunt rușii Evgeny Konnov și Tatiana Dorokhova și ...

Liana Stanciu: „Românii sunt campioni mondiali, intergalactici și interplanetari la colinde!”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

„M-am născut, probabil, în dorinţa mea de a fi actor”

Regizor, scenarist, preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, actor, tată – Laurenţiu Damian este, cu toate faţetele personalităţii sale, ...