loader
Foto

Suplimentele alimentare, beneficii versus dezavantaje

Capsule plate, rotunde, colorate, geluri moi, pulberi, fiole cu lichid sau sticle cu picurător. Le folosim cu plăcere , având încredere că vom avea o sănătate mai bună, kilograme mai puține, o siluetă mai atrăgătoare și câțiva ani de viață în plus. Visăm la „tinerețea fără de bătrânețe și la viața fără de moarte” și facem orice ne stă în putere pentru a ne împlini acest vis.

 

Când vorbim despre suplimente alimentare ne gândim la produsele alimentare care ne pot completa dieta. Ele pot fi vitamine, minerale și substanțe cu efect nutrițional ori fiziologic.

Potrivit unui studiu Ipsos, realizat în luna noiembrie 2022, pentru asociația europeană FSE (Food Supplements Europe), consumatorii români preferă în mod deosebit vitamina C (64% dintre respondenți), magneziu (44%), ulei de pește sau Omega 3 (23%) și vitaminele din grupul B (20%), .

(w882)

Oferta de pe piața românească este bogată, variată și în continuă creștere. Interesul consumatorilor față de suplimente este generat de preponderența bolilor legate de stilul de viață contemporan: obezitate, diabet și tulburări cardiovasculare, dar și de faptul că ele pot fi o măsură preventivă, de susținere și îmbunătățire a sănătății. Pandemia Covid-19 ilustrează această nevoie și reprezintă un moment în care consumul și, implicit, vânzarea suplimentelor cu rol în creșterea imunității, precum suplimentele de vitamina C și zinc, au crescut.

Dar suplimentele alimentare pot provoca, în anumite cazuri, probleme de sănătate, existând riscul să ne facă rău.

Spre exemplu, „utilizarea regulată a suplimentelor cu ulei de pește poate avea roluri diferite în progresia bolilor cardiovasculare. Persoanele care nu au probleme cardiace, dar iau suplimente cu ulei de pește, prezintă un risc cu 13% mai mare de a avea complicații cardiovasculare”. Însă exită efecte benefice asupra persoanelor care au probleme cu fibrilația atrială sau au experimentat evenimente cardiovasculare adverse majore, este concluzia unui studiu publicat în revista BMJ Medicine.

Așadar, pentru a avea o sănătate bună, contează în primul să discutăm cu medicul specialist și să luăm numai suplimentele recomandate de acesta, în completarea alimentației specifice organismului nostru.

***

Sursa: www.ipsos.com; bmjmedicine.bmj.com

Surse foto: pixabay.com, shutterstock.com

 

text de Nicoleta Brătescu

 

Logo

 
Rețete de succes în mediul agricol

Rețete de succes în mediul agricol

publicat: Miercuri, 20 Noiembrie 2024

Echipa emisiunii ”Ferma” ne împărtășește câteva povești de succes din agricultură. Aflăm de la fermieri de unde au început, cu ce resurse, cum au ...

„România face bine”, ediție de colecție care celebrează multiculturalismul doborgean

Campania TVR „România face bine” continuă! În direct, din Portul Constanţa, miercuri 20 noiembrie, începând cu ora 21.00, TVR 1 transmite o ...

Despre empatie şi depășirea propriilor limite, vineri, la „Omul anului”

Lena Dermengiu, interpret autorizat în limba semnelor române şi compozitorul Mihai Toma sunt invitaţii Mădălinei Dobrovolschi și ai lui Bogdan ...