La TVR Internațional, în perioada 13-16 mai, de la ora 18.30, consultăm doctori români din Europa și de acasă, pentru a primi cele mai bune sfaturi necesare păstrării și îngrijirii sănătății.
Luni, 13 mai
EXCELENȚĂ ROMÂNEASCĂ ÎN PROGRESUL MEDICINEI MONDIALE
Invitați: dr. IRINA MATEI, biolog, specialist în biologia celulară și moleculară a cancerului, Departamentul de Pediatrie, New York, S.U.A și dr. HORIA VULPE, medic specialist radioterapie oncologică, New York, S.U.A
Mulți medici români simt nevoia să țină legătură permanent cu România, țara în care s-au născut sau în care s-au format. Se întorc de câte ori au ocazia pentru a împărtăși din experiența și cunoștințele lor, dobândite în străinătate. Emisiunea noastră a avut onoarea să aducă în casele dvs., invitați de valoare, o mică parte din această mare comunitate a excelențelor medicale. În această ediție, vin cu bucurie la TVR Internațional, biologul Irina Matei, Profesor Asistent la Cornell University din SUA și radioterapeutul Horia Vulpe, Profesor Asistent la Columbia University.
Încă de la începuturile medicinei românești, au existat descoperiri științifice, realizate de mari medici și cercetători români, care au revoluționat întreaga lume și au salvat generații întregi ale omenirii, indiferent de loc și timp. Revoluția medicală românească continuă și în prezent, pe tot mapamondul, datorită specialiștilor, absolvenți ai școlilor înalte de medicină și științe ale naturii din România, care performează la clinici și universități de renume din Europa, Australia și Statele Unite. Toți, împreună, luptă pentru o calitate a vieții mai bună pentru oameni.
Moderator MĂRIUCA MIHĂILESCU
Marți, 14 mai
PREVENIREA CANCERULUI DE PIELE
Invitat: dr. DORIN MUNTEANU, medic primar dermatologie, alergologie, membru al Asociației Medicilor dermatologi din Munchen, Germania
Sufletul românilor este mereu legat de ținuturile natale. La fel și al doctorului Dorin Munteanu, care a emigrat în Germania în timpul regimului Ceaușescu. A rupt orice legătură cu statul autoritar și pentru a începe o viață nouă. De mulți ani pendulează constant între Munchen și București, cele două orașe în care consultă zeci de pacienți. Destinul face ca la un moment dat, un medic român să îi salveze viața. Peste câțiva ani, fiul fam. Munteanu este salvat de fiul medicului care îl salvase pe el. Florian, un copil născut și crescut în Germania, care spune de fiecare dată că este român și oriunde merge în lume înalță tricolorul și strigă numele României..
Profesionalismul medicilor români este recunoscut la nivel internațional. Medicul dermatolog Dorin Munteanu, cu experiența celor aproximativ 40 de ani de meserie, ne informează cum putem preveni apariția celor mai complicate forme de cancer de piele. În prezent, incidența acestora a crescut, în mod dramatic, în întreaga lume, din cauza factorilor de mediu externi și interni. Specialiștii trag un semnal de alarmă și desfășoară studii și campanii de monitorizare și prevenție a tuturor tipurilor de tumori dermatologice. Peste un milion de tumori ale pielii sunt diagnosticate în fiecare an iar jumătate dintre bolnavi ajung să-și piardă viața. Din nefericire, și la noi în țară, în ultimii 20 de ani, numărul deceselor s-a dublat și cancerul de piele este o veritabilă problemă de sănătate publică. Este important să reținem! Depistate la timp, majoritatea cancerelor ar putea fi vindecate.
Moderator ANA MARIA GHIUR
Miercuri, 15 mai
BOLILE DEGENERATIVE OSTEOARTICULARE
Invitat: prof. dr. GELU ONOSE, medic primar Recuperare, Medicină Fizică, Balneologie, Geriatrie- Gerontologie, șef Clinica de Recuperare Neuro-musculară, Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar Arseni”, Preşedinte de Onoare Executiv al Societăţii Române de Medicină Fizică, de Recuperare şi Balneoclimatologie
Durerea, boala apar ca să te avertizeze că ești pe un drum greșit. Invitatul nostru, în urma unui accident de maşină petrecut în timpul unei vacanţe, a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile dar, cu o forță ieșită din comun, a reuşit să transforme propria dramă, în speranţă pentru alţii.
Pentru pacienţii săi, profesorul Onose căută mereu soluţii. Ne spune că tot mai mulţi oameni suferă de afecţiuni degenerative ale articulaţiilor. Cele mai frecvente sunt bolile reumatismale, peste 200 de varietăți, care pot duce la dizabilități majore la nivelul sistemului osteoarticular. Primele forme de reumatism articular degenerativ sunt artroza şi spondiloza iar persoanele cu vârsta peste 40 de ani sunt cele mai expuse la aceste afecțiuni. După vârsta de 50 de ani, femeile afectate sunt mai numeroase, probabil din motive hormonale. Discutăm despre cauzele afecțiunilor osteoasticulare, primim recomandări pentru tratamentul și prevenția bolilor degenerative osteoarticulare de coloană, șold, umăr sau genunchi. Artroza este o boală degenerativă a sistemului articular, în mare parte, apărută ca urmare a îmbătrânirii articulațiilor. Frecvenţa afecțiunile reumatismale degenerative este în creştere în ultimii ani, pe fondul unui proces de îmbătrânire a populaţiei. Aproape jumătate dintre adulţi prezintă antecedente de simptome osteoarticulare sau anomalii musculo-scheletice evidenţiabile prin examen clinic. Din această cauză, 10% din populaţie prezintă un grad de handicap motor.
HIPERPLAZIA BENIGNĂ DE PROSTATĂ
Invitat: conf.univ.dr. BOGDAN GEAVLETE, medic primar urologie, doctor în ştiinţe medicale, director medical, Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Ioan Bucureşti
Acum câteva zile, la Chicago, în SUA, un român a luat premiul pentru cel mai bun reviewer al lucrărilor trimise în cadrul Congresului American de Urologie.
O realizare de excepție a urologului român, Bogdan Geavlete, care propune o temă de actualitate: hiperplazia benignă a prostatei, adică extinderea în volum a prostatei din cauza producerii de noduli, prin creșterea excesivă a numărului de celule. Se recomandă consultarea unui medic specialist și monitorizarea bolii. Care sunt complicațiile și tratamentele hiperplaziei de prostată aflăm în această ediție. Vorbim și despre prostată, un organ fibromuscular, o glandă anexă impară a sistemului reproductiv masculin, situată sub vezica urinară cu principalele sale funcţii: secreţia şi stocarea unui lichid care constituie până la o treime din volumul de material spermatic, elaborarea de prostaglandine și participarea la normalizarea procesului urodinamic de urinare. Unele dintre cele mai frecvente afecţiuni ale prostatei sunt prostatitele şi hiperplazia benignă nodulară (HBP), adică adenomul de prostată, care are o rată de apariție mare, de 60%-70% la bărbaţii cu vârsta de la 50 de ani în sus.
Moderator: MĂRIUCA MIHĂILESCU
Joi, 16 mai
AI GRIJĂ DE DINȚII TĂI!
Invitat: dr. IONUȚ LEAHU, medic stomatolog, competență în implantologie orală, Clinicile dr. Leahu
Evoluția tehnologiilor și metodelor de diagnostic și tratament din domeniul medical a revoluționat diagnosticarea diverselor afecțiuni apărute în cavitatea bucală care, până în prezent, erau cu greu depistate și interpretate. Pentru a ne bucura de o dantură sănătoasă, se poate face o prevenție mai rapidă și eficientă, evitându-se complicațiile.
Moderator: ANA MARIA GHIUR
*****
Partenerii emisiunii:
Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook. Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.
Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.
Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.