loader
Foto

„Un comisar acuză” şi „Revanşa”, la Duminica filmului românesc | VIDEO

Seria filmelor poliţiste semnate de Sergiu Nicolaescu continuă la TVR 2 cu alte două producţii - „Un comisar acuză” și "Revanșa".

 

Duminică, 17 mai, de la ora 13.10, personajul interpretat de Nicolaescu face tandem cu personajul Comisarul Roman, interpretat de Ilarion Ciobanu în producţia „Un comisar acuză”. Filmul, realizat cu concursul Ministerului de Interne, era menit să reabiliteze imaginea Securității, care suferise după dezvăluirea implicării ei în abuzurile din perioada instaurării regimului comunist în România.

Filmul „Un comisar acuză” marchează transformarea comisarului Miclovan în comisarul Moldovan iar povestea descrie evenimentele din jurul asasinării pe 27 și 28 noiembrie 1940 a foștilor demnitari de către legionari, eveniment cunoscut în istoriografie drept Masacrul de la Jilava.

Comisarul Moldovan cercetează evenimentele de la Jilava, poliția legionară nedorindu-și aflarea adevărului. În opoziție cu legionarul Paraipan, jucat de Gheorghe Dinică. Amza Pellea îl joacă pe comunistul Pârvu, un prieten la nădejde al lui Moldovan, iar Jean Constantin este Limbă, un autor de mici găinării interlope, care devine ajutorul comisarului și o sursă de umor în film.

(w882)

De la ora 20:10, seria continuă cu filmul „Revanşa” care urmăreşte destinul principalelor personaje din „Un comisar acuză”, în primele zile ale anului 1941. Împuşcat şi crezut mort la finalul filmului anterior, comisarul Moldovan revine pentru a-şi lua revanşa faţă de Paraipan şi de colonelul Zăvoianu, vinovaţi de moartea mamei sale şi de tentativa de ucidere a sa.

Lupta comisarului cu legionarii se desfăşoară pe fundalul evenimentelor tulburi din ianuarie 1941, care au culminat cu rebeliunea legionară. Moldovan reuşeşte să-l omoare pe Paraipan şi să-l aresteze pe Zăvoianu, dar-în încercarea de a-l aresta pe Horia Sima - îi este ucis unicul copil.

***

Mai multe despre filmele programate la TVR2 aflați aici.

Logo

 
Forumul Orașelor Înfrățite la Iași: Oportunități de colaborare și dezvoltare | VIDEO

În perioada 23-24 septembrie, Iașiul va fi gazda Forumului Orașelor Înfrățite, un eveniment deosebit de important care reunește peste 50 de ...

Televiziunea Română găzduieşte în premieră conferinţa anuală a arhivelor de televiziune din întreaga lume

“Don’t Belive Me, Just Watch” este titlul evenimentului organizat de TVR şi Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune în perioada 15-18 ...

Ecoul Bucovinei într-o viață de cântec

Ecoul Bucovinei într-o viață de cântec

publicat: Luni, 23 Septembrie 2024

Pe 23 septembrie, Sofia Vicoveanca este sărbătorită la TVR Folclor cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 83 de ani.