Un an de război, o zi de programe dedicate conflictului din Ucraina

TVR.RO | actualizat: Marţi, 14 Martie 2023
TVR 1, TVR 2 şi TVR INFO, un adevărat regal de transmiuni în direct şi ediţii speciale în cadrul campaniei „Un an alături de Ucraina – un an de luptă împotriva întunericului”.
in direct
Irina Păcurariu
salvaţi copiii
ucraina
ucraina
ucraina
Mihai Radulescu
in platou
loara stefanescu
Mihai Radulescu
relatare ucraina
Eugen Rusu si Monica Ghiurco
Alina Stancu
in direct
ediţie Ucraina
Echipa TVR_Ucraina
Studio TVR_Ucraina
in direct
Irina Păcurariu
salvaţi copiii
ucraina
ucraina
ucraina
Mihai Radulescu
in platou
loara stefanescu
Mihai Radulescu
relatare ucraina
Eugen Rusu si Monica Ghiurco
Alina Stancu
in direct
ediţie Ucraina
Echipa TVR_Ucraina
Studio TVR_Ucraina

Televiziunea Română şi Salvați Copiii România şi-au unit forţele în cadrul celei mai ample campanii la 365 de zile de la debutul războiului din Ucraina. Desfăşurată în perioada 20 – 24 februarie pe canalele SRTv, campania “Un an alături de Ucraina – un an de luptă împotriva întunericului” a adus în prim planul telespectatorilor poveşti şi imagini inedite din cele mai fierbiţi zone ale Ucrainei.

(w640) salvaţi c

(w640) ucraina

A trecut un an de la 24 februarie 2022, ziua care marchează debutul celui mai crunt conflict armat de după Al Doilea Război Mondial, un an care ne-a reamintit că distrugerile războiului pot depăși cu mult puterea noastră de înțelegere. Dincolo de speranță, este informația, pentru că lumea nu trebuie să uite, ci să învețe din greșelile istoriei. Pe 24 februarie 2023, TVR a pregătit un maraton de transmiuni directe şi ediţii speciale, difuzate la TVR 1, TVR 2 şi TVR INFO, cu zeci de jurnalişti implicaţi, cu echipe aflate în punctele cheie ale ţării şi ale lumii, analize relevante şi reportaje în care au reflectat abuzurile, întunericul, drama oamenilor simpli și speranța viitorului.

(w640) relatare u

La 3.30, ora începerii războiului, ne-am  conectat la punctul 0 al acestui an, cu momentul intrării în emisie şi anunţarea invaziei, cu cronologia evenimentelor şi primele imagini ale conflictului.

Invazia Ucrainei a fost subiectul primei ediţii speciale, de la ora 7.00, când Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci au discutat cu reporterul Ilinca Nazarie şi cu trimisul special la vama Siret, Iulian Cazacu, despre declanşarea ostilităţilor.

(w640) ediţie Uc

Toate jurnalele din 24 februarie, precum şi ediţiile speciale, au inclus şi materiale filmate sau intervenţii în direct ale corespondenţilor şi colaboratorilor TVR: Alex Costache (Kiev), Liviu Iurea (Moscova), reporterii TVR Moldova din Chişinău, Mihaela Antoche (Paris), Oana Dobrescu (Spania), Alberta Forgiarini (Italia), Alina Salanti (vama Isaccea), Radu Tudor şi Irina Păcurariu (vama Siret). De asemenea, telespectatorii au aflat cum se vede războiul în SUA, Germania sau Marea Britanie de la jurnalişti sau profesori români aflaţi acolo.

(w640) Echipa TVR

La rândul lor, Loara Ştefănescu, Cristian Petru şi Mădălina Chiţu au prezentat de la ora 15.00 o analiză a reacţiei NATO la războiul din Ucraina, dar şi cu portretele celor doi preşedinţi, Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.
Timp de patru ore (de la ora 15.00 la ora 19.00), au fost abordate următoarele aspecte ale războiului din Ucraina: impactul militar și situația livrărilor de armament occidental, situația în teren, aspecte de ordin diplomatic,  efectele economice ale conflictului, comunicare de criză, profile Volodimir Zelenski și Vladimir Putin. În același timp, în acest interval a fost transmisă, în direct, conferința de presă a președintelui Zelenski, prefațată de un dialog interactiv București-Kiev, cu Alexandru Costache, trimisul special al TVR în Ucraina, despre atmosfera, tipologia comunicării președintelui Ucrainei și creșterea vizibilității SRTv în cadrul evenimentului de la Kiev.

(w640) Studio TVR

Şi tot despre ce a însemnat „un an alături de Ucraina” au venit în completare materialele realizate de jurnaliştii Ştirilor TVR Ilinca Nazarie, Adelin Petrişor, Ioana Dumitrescu şi Loara Ştefănescu, dar şi ediția specială „Frontul”, în care Alina Grigore a analizat, alături de invitații săi, cele mai importante momente care au marcat evoluția războiului de lângă noi.

Loara Ștefănescu a avut o intervenție și în Jurnalul de la ora 20.00 – un dialog cu Radu Andrei Tudor București - Siret, o analiză despre izolarea Federației Ruse în plan internațional după declanșarea celei mai grave crize de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.

(w640) loara stef

Irina Păcurariu, unul dintre primii jurnalişti care au ajuns la vama Siret cu un an în urmă, a intrat în legătură directă cu telespectatorii TVR INFO din acelaşi loc, de unde, timp de o oră, ne-a amintit de acele zile în care s-a dovedit că bunătatea nu are graniţe.

(w640) Irina Păc

La un an după ce ne îndreptam cu fața către o tragedie care începea atât de aproape de noi ne-am întors la graniță cu sentimentul că ceea ce se întâmplă acolo încă ne afectează pe fiecare”, mărturisește Irina Păcurariu. „Am stat o zi în singura tabără de refugiați ucrainieni activă care mai există, care nu e în Polonia sau Bulgaria, este la Rădăuți, România. Cu carul de reportaj și echipa tehnică și artistică de la TVR Iași și cu un nucleu de producție de la București, așa s-a transmis pulsul unei zile de război, a 365-a zi de război. Iulian Cazacu a transmis din Vama Siret, Radu Andrei Tudor a prezentat principalul Telejurnal al zilei, eu am încercat să fiu curea de transmisie cu viața refugiaților, peste 150, care trăiau în acestă tabără.

Au fost momente care au readus emoția de acum un an și secvențe în care am văzut lacrimi în ochii celor care au făcut parte din mecanismul de generozitate care continuă să funcționeze. O să țin minte mirosul de tocăniță cu carne care a adunat mame și copii la ultima masă a zilei. Și răbdarea, gesturile mici, familiare și pline de grijă cu care echipa Salvați Copiii, păstrează pe parcursul întregii zile zâmbete pe fețele copiilor din tabără.

Mi-a spus plângând una dintre mame: “am învățat în acest an că pentru fiecare zi de mâine merită să lupți dar n-aș fi putut face asta fără ajutorul și iubirea pe care le-am simțit de la oamenii din România.”.

Principala ediţie a „Telejurnalului” s-a difuzat în direct de la graniţa cu Ucraina, din locul pe unde zeci de mii de ucraineni au găsit scăparea din faţa urgiei războiului, iar Ramona Avramescu, Roxana Zamfirescu şi Mihai Rădulescu au tras concluziile în ultima ediţie specială a zilei în care au dezbătut subiecte precum: ce a însemnat acest an, ce urmează de acum înainte, la ce ne putem aştepta.

(w640) Mihai Radu