Peter O’Toole, nominalizat la Oscar pentru roluri în filme legendare, face un rol excepţional în „Ultimul Împărat” ca profesor al Împăratului Pu Yi. Vineri, 7 august, la 21.10, TVR 1 a difuzat „Ultimul Împărat” - regia Bernardo Bertolucci.
TVR 1 continuă difuzarea unor filme şi seriale care aduc în prim plan evenimente şi personaje care au schimbat cursul istoriei sau au influenţat decisiv viitorul omenirii.
A venit, la TVR 1, rândul unei producţii care a câştigat în 1988 nouă premii Oscar, toate premiile la care fusese nominalizat, printre care şi statuetele pentru „Cel mai bun film”, „Cea mai bună regie” şi „Cel mai bun scenariu adaptat”.
Câştigător al premiului Cesar pentru „Cel mai bun film străin", şi recompensat cu trei premii BAFTA şi patru Globuri de Aur, „Ultimul Împărat”, filmul regizat de Bernardo Bertolucci se constituie într-un fragment de istorie. Telespectatorii îl pot urmări la TVR 1 vineri, 7 august, de la ora 21.10.
Ultimul Împărat este primul film realizat în Oraşul Interzis, un clasic al cinematografiei europene, povestea unui destin mai important decât omul în sine. Producţia Marea Britanie – Italia, 1987, regia Bernardo Bertolucci, îi are capete de afiş pe actorii John Lane, Joan Chen şi Peter O'Toole.
Ultimul Împărat este povestea adevărată a lui Aisin-Gioro Pu Yi, cel din urmă împărat din dinastia chineză Ching. Încoronat la vârsta de 3 ani, adorat de 500 de milioane de oameni, forţat în final să abdice, Pu Yi sfârşeşte în mediocritate, un simplu cetăţean al Republicii Populare Chineze. Este un film în care telespectatorii vor avea parte de o fascinantă călătorie într-o altă lume.
Ultima parte a istoriei imperiale a Chinei - destinul împăratului Pu Yi - este prezentată treptat telespectatorilor de regizorul Bernardo Bertolucci chiar în Oraşul Interzis, o lume până atunci închisă, ascunsă în spatele zidurilor groase de peste 15 metri.
Ultimul Împărat este prima producţie care a obţinut aprobarea de a filma în Oraşul Interzis, dar şi cooperare deplină din partea guvernului chinez fără a avea vreo obiecţie asupra conţinutului. Ultimul Împărat oferă o perspectivă neaşteptat de occidentală asupra perioadei istorice descrise.
Pentru ca filmul să se prezinte cât mai convingator, au fost cooptaţi pe platourile de filmare consilieri şi persoane care l-au cunoscut pe împaratul Pu Yi, printre care guvernatorul închisorii, cel care l-a ajutat pe Pu Yi să îşi scrie autobiografia şi chiar fratele mai mic al împăratului, Pu Chieh.
Pu Yi (7 februarie 1906 – 17 octombrie 1967) a fost al doisprezecelea şi ultimul împărat al Dinastiei chineze Ching. A fost încoronat la vârsta de doar trei ani în anul 1909 şi a fost obligat să abdice la 12 februarie 1912. A fost cunoscut ca împărat sub numele de Împăratul Xuantong între 1908 şi 1911, şi ca împărat, dar fără să conducă efectiv, între 1911 şi 1924, iar între anii 1932 şi 1945 a domnit în statul marionetă cunoscut sub numele de Manciukuo.
Majoritatea scenelor exterioare şi interioare ale impunătoarei case al lui Pu Yi din perioada în care el a fost împărat marionetă pentru japonezi, dar mai ales cele din scena ceremoniei de încoronare au fost filmate în Palatul Imperial în Changhun, unde acesta a trăit între 1934 şi 1945. Acum, acea clădire este muzeu.
Securitatea era atât de strictă pe platourile de filmare, încât la un moment dat, când Peter O'Toole şi-a uitat permisul de intrare, i-a fost refuzat accesul la filmare. În timpul filmărilor pentru scena încoronării, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii se afla în vizită de stat la Beijing. Cu toate acestea, producţia filmului a avut prioritate, astfel că Regina nu a putut vizita Oraşul Interzis.
Bernardo Bertolucci - la filmările pentru Ultimul Împărat
Ultimul Împărat este primul film al trilogiei orientale a lui Bernardo Bertolucci, care a fost urmat de The Sheltering Sky (1990) şi Little Buddha (1993).