loader
Foto

Satul Zaim, locul unde trecutul și prezentul își dau mâna

TVRMOLDOVA

Comunitatea unde istoria bogată se împletește cu provocările prezentului.

 

„Caravana TVR Moldova – La Tine-n Sat” a ajuns în Zaim, unde locuitorii se confruntă zilnic cu probleme legate de infrastructură și calitatea vieții.

Drumurile locale, dintre care o treime sunt neasfaltate, devin impracticabile după fiecare ploaie, iar lipsa unui sistem modern de gestionare a apei îi obligă pe oameni să consume apă îmbuteliată. Autoritățile locale fac eforturi pentru a îmbunătăți situația, lucrările de canalizare fiind deja în desfășurare, cât și construcția unei stații de filtrare a apei.

Pe de altă parte, satul păstrează o moștenire culturală remarcabilă. Casa-Muzeu „Alexei Mateevici”, dedicată autorului imnului național al Republicii Moldova, atrage vizitatori din toată țara. În curtea muzeului, un salcâm vechi de peste un secol și o salbă de pietre aduse din locuri sfinte sunt simboluri ale istoriei locale.

Totuși, alte repere culturale, precum casa scriitorului Petru Cărare și școala primară unde a studiat Mateevici, se află într-o stare avansată de degradare, iar soluțiile pentru restaurarea lor întârzie să apară.

Comunitatea locală a beneficiat și de proiecte noi. Casa de Cultură, renovată recent, găzduiește fanfara „Valentin Luchianov”, iar școala și grădinița din Zaim au fost modernizate cu sprijinul Guvernului României. În centrul satului au fost instalate cinci sculpturi din lemn reprezentând domnitori români, o donație din partea Primăriei Poiana Câmpina.

Zaimul este un loc unde tradiția și modernitatea se întâlnesc, construind o poveste despre reziliență și speranță.

Puteți revedea emisiunea „Caravana TVR Moldova – La Tine-n Sat”, pentru a descoperi mai multe despre această localitate.

 

Sursa: TVR MOLDOVA.

 

 
Istoria alegerilor prezidențiale din România, din 1990 până în prezent

În 4 mai, românii sunt chemați la urne pentru alegerea șefului statului. După Revoluția din 1989, au fost organizate opt runde de alegeri și au ...

„Cum să fiu mort, dacă-s viu?” - o luptă absurdă prin hățișurile birocraţiei

O poveste neobișnuită despre viață și moarte! Lupta unui bărbat cu sistemul care insistă să-l declare mort, deși el se află în fața ghișeului, ...

Oltenia, între haiducie și poezie, o călătorie inedită la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Cristina Şoloc şi echipa „Exclusiv în România” calcă pe urmele lui Iancu Jianu, vizitează Muzeul Romanaţiului, întâlnesc un Tezaur ...