În această ediție a emisiunii „Ora Regelui”, vă prezentăm povestea captivantă a relațiilor dintre România și Polonia, prin viziunea faptelor istoriei, dar și a legăturii speciale dintre conducătorii celor două țări.
Un rege, unsprezece prinți și două prințese, descendenți fie ai Familiei Regale Române, fie ai unor domnitori pământeni ori fanarioți, au fost pasionați de aviație și au contribuit la dezvoltarea ei. Poveștile lor au fost cuprinse în volumul „Aviatori români cu sânge albastru”, realizat de doi cercetători, pasionați la rândul lor de studierea aviației, Dan Antoniu și Horia Stoica.
Cinci dintre acești piloți au devenit ofițeri aviatori activi în Armata Română, doi au luptat în „Războiului de Reîntregire” și trei în „A Doua Coflagrație Mondială”. Renunțând la dispensa specială de care beneficiau, datorită statutului lor, ei au depus cereri pe proprie răspundere, solicitând permisiunea de a fi combatanți în unități de aviație de luptă. Au devenit astfel „Voluntari de Război combatanți”, titlu onorant pe care l-au avut foarte puțini luptători din armata noastră.
La 1 ianuarie 2025, Polonia a preluat Președinția Consiliului Uniunii Europene, aflându-se pentru a doua oară în acest rol, după aderarea sa, în 2004. Prima vizită în străinătate a Familiei Regale române, anul acesta, s-a desfășurat în câteva orașe poloneze: Varșovia, Wałbrzych și Sulejówek. Alteța Sa Regală Principesa Sofia a fost prezentă la mai multe evenimente organizate de instituții prestigioase ale statului polonez, dar și de către Institutul Cultural Român și Ambasada țării noastre. Ziua Solidarității româno-polone are puternice rădăcini istorice și tocmai datorită lor, relațiile dintre România și Polonia au o mare însemnătate și în prezent.
Legăturile diplomatice stabilite în 1919, în timpul domniei Regelui Ferdinand I și al președinției mareșalului Józef Klemens Piłsudski, au fost continuate pe parcursul vremii, în ultimii douăzeci de ani, Familia Regală a României aflându-se în Republica Polonă de nouă ori.
În orașul Sulejówek, urmașii Mareșalului Józef Piłsudski au reușit constituirea unui muzeu dedicat președintelui polonez care a marcat istoria țării sale. Unele dintre cele mai valoroase piese din colecția acestuia au fost aduse și la București, la Muzeul Național de Istorie, chiar de către nepoții mareșalului.
În „Ora Regelui”, prezentăm povestea captivantă a relațiilor dintre România și Polonia, prin viziunea faptelor istoriei, dar și a legăturii speciale dintre conducătorii celor două țări.
Exemplele semenilor noștri care au contribuit la făurirea României demne, unite, puternice, indiferent de greutățile vremii, se regăsesc și în arhiva impresionantă a celei mai vechi agenții de presă din țară. Cronicari ai timpului prezent, jurnaliștii Agerpres consemnează, de peste 135 de ani, cele mai importante evenimente din întreaga lume.
ORA REGELUI
TVR 1 – sâmbătă, 19 aprilie 2025, ora 13.00
TVR Moldova – joi, 24 aprilie 2025, ora 16.00
***
Prezintă: Camelia Csiki
Editor de imagine: Nicolaie Cernat
Producător: Lidia Voicu
Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu, Bogdan Șerban-Iancu
Surse foto: romaniaregala.ro/jurnal; crifst.ro