loader
Foto

Industria textilă: între poluare și sustenabilitate

TVRMOLDOVA

Sectorul modei a fost recunoscut drept una dintre cele mai mari surse de poluare la nivel global, generând cantități uriașe de deșeuri textile.

 

Pe această temă, în cadrul emisiunii Obiectiv Comun au fost invitați Nadejda Bocan, șef interimar al Direcției politici de gestionare a deșeurilor și a siturilor contaminate din Ministerul Mediului, Aurelia Bahnaru, manager de proiect Moldova Fără Deșeuri și președinte al Centrului E-circular, precum și Victoria Dănilă, doctor în Inginerie industrială.

Peste 2.000 de haine sunt aruncate la gunoi în fiecare secundă, în timp ce conceptul de fast fashion a accelerat producția și consumul, punând presiune pe resursele naturale și pe mediu.

În acest context, reglementările europene au impus norme stricte privind conformitatea de mediu în industria textilă, vizând reducerea impactului ecologic și promovarea practicilor durabile. Diferența dintre fast fashion și moda responsabilă a fost subliniată de specialiști, evidențiind rolul producătorilor în colectarea și gestionarea deșeurilor textile.

De asemenea, modificările la proiectul de Lege privind deșeurile au vizat introducerea unor măsuri care să sprijine economia circulară și să reducă poluarea generată de textile. În acest sens, s-a promovat utilizarea articolelor din țesături naturale și biodegradabile, ca soluție pentru un viitor mai sustenabil.

În Republica Moldova, în anul 2023, au fost importate aproape 3.000 de tone de haine second-hand, ceea ce a evidențiat importanța reciclării și reutilizării în această industrie.

Specialiștii invitați în această ediție au discutat despre provocările și soluțiile din industria textilă, subliniind necesitatea unei tranziții spre o economie circulară.

 

Sursa foto: Captură ecran YouTube - emisiunea Obiectiv Comun, TVR MOLODVA.

Sursa: TVR MOLDOVA

 

 

 

 

 

 
Satisfacție instant și faliment tehnologic - cine a ucis DVD-urile?

Ce este etern în tehnologie? Schimbarea. Ea e singura constantă. CD-urile apărute în 1982 au revoluționat la vremea lor, DVD-urile din 1996 au ...

Ce cumpără românii pe internet | VIDEO

Ce cumpără românii pe internet | VIDEO

publicat: Vineri, 11 Aprilie 2025

În contextul global actual, comerțul electronic traversează o perioadă de transformare rapidă, marcată de influența inteligenței artificiale, ...

De ce are România cele mai multe cazuri de rujeolă din U.E.? Aflăm la ‟Breaking Fake News”

Cei care produc fake news profită cu bună știință de mecanismele subtile ale dezinformării, de emoție, frustrare, suspiciune și apetența pentru ...