Ce înseamnă să fii „om de viață” în lumina credinței? Răspunsul l-a oferit Arhimandritul Hariton Negrea, starețul Mănăstirii, în cea de-a doua parte a interviului realizat de echipa În slujba binelui .
Emisiunea a făcut recent un nou popas duhovnicesc într-un loc unde rugăciunea este neîncetată, iar pelerinii vin din întreaga lume pentru a-și găsi liniștea sufletească.
„Când am intrat în mănăstire, Părintele Iustin mi-a spus să mă deprind cu Rugăciunea lui Isus și s-o spun de cel puțin 500 de ori pe zi”, a mărturisit starețul, subliniind importanța rugăciunii ca ancoră în viața monahală și cotidiană.
Discuția a atins și subiectul spovedaniei, pe care părintele a descris-o ca pe un mijloc esențial de curățare sufletească, indiferent de durata ei. „Chiar și câteva minute sunt suficiente pentru ca răul să nu se înrădăcineze în inimile noastre”, a explicat duhovnicul. De asemenea, Sfânta Liturghie a fost prezentată drept izvor de putere și unitate între oameni, un dar fără de care viața nu ar putea dăinui pe pământ.
În cuvintele sale pline de înțelepciune, Arhimandritul Hariton Negrea a conturat imaginea omului „de viață”, acela care are umor, bucurie, răbdare și credință. „Parcă îți tot vine să stai cu oameni de viață lângă tine”, a spus starețul, îndemnându-i pe credincioși să caute această lumină interioară.
Mănăstirea Petru Vodă rămâne un loc de pelerinaj pentru români din întreaga lume, iar emisiunea În slujba binelui a oferit, încă o dată, o fereastră spre acest univers de rugăciune și reflecție.
Sursa foto: Arhiva emisiunii „În slujba binelui” TVR MOLDOVA
Sursa: TVR MOLDOVA