loader
Foto

”Oamenii sunt ca universul, de la ordine tind spre haos și dirijorul este un fel de organizator”

TVRMOLDOVA

Este primul basarabean care a absolvit cursurile prestigioasei Universități de Muzică și Arta Spectacolului din Viena. Cristian Spătaru a debutat ca dirijor la Opera Națională Română din Cluj-Napoca și a devenit de curând noul director artistic al Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" din Chişinău.

 

”Eu încerc să fiu și să rămân modest și îi încurajez pe toți muzicienii și oamenii care vor să profeseze într-o funcție publică sau în lumina reflectoarelor să fie cât mai modești, indiferent de cât de sus au urcat”, afirma Cristian Spătaru într-un interviu acordat TVR Moldova. ( Cristian Spătaru, în emisiunea „Istorii cu Tâlc”)

Compozitorul și dirijorul Cristian Spătaru este noul director artistic al Teatrului Național de Operă și Balet "Maria Bieșu" din Chişinău. A absolvit Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena, secţia Compoziție și Dirijat orchestral și coral. Și a debutat ca dirijor, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în anul 2022.

Potrivit site-ului TVR Moldova, Spătaru a anunțat că pregăteşte proiecte noi și interesante care "vor duce opera și baletul național și mai departe."

Despre Cristian Spătaru s-a spus că este "un dirijor extrem de delicat, aproape fragil, dar profund implicat, cu o precizie ce se observă cu ușurință… care pare să dirijeze mai mult sunetul în sine decât orchestra.” (Natalia Turcan editor-coordonator, Radio Moldova, Chișinău)

Cristian Spătaru s-a născut în anul 1993 la Chișinău și a început să studieze muzica la vârsta de 8 ani, când a luat primele lecții de pian și teorie muzicală și cânta în cor. El a câștigat de trei ori la rând premiul I în cadrul Concursului Național de Compoziție din Moldova.

În iunie 2021 și-a susținut examenul de dirijor de orchestră cu distincție, dirijând o piesă de George Enescu în Sala de Aur a Musikverein-ului din Viena.

El a obținut Premiul II la Premio Guido Cantelli 2022 și premiul pentru „Cel mai bun Dirijor român”, de două ori, la edițiile 10 și 11 ale Concursului Internațional de Dirijat ”Jeunesses Musicales” în 2019 și 2021. În 2021, a fost selectat pentru Academia Italiană de Operă Riccardo Muti din Milano, unde a avut ocazia să preia de la Maestru două concerte cu opera Nabucco la Rimini și Ravenna.

La 1 aprilie 2022 a debutat ca dirijor de operă cu Eugen Onegin de Peter Ilych Chaykovsky în Opera Națională Română din Cluj-Napoca, urmat de Nabucco în septembrie 2022. În noiembrie 2022 a debutat cu Le nozze di Figaro la București, alături de Valentina Nafornița în rolul Contessei. În martie 2023 a debutat ca dirijor de balet în premiera Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, cu Valentina Turcu ca regizor.

foto: TVR Moldova

 

 

 
Istoria alegerilor prezidențiale din România, din 1990 până în prezent

În 4 mai, românii sunt chemați la urne pentru alegerea șefului statului. După Revoluția din 1989, au fost organizate opt runde de alegeri și au ...

„Cum să fiu mort, dacă-s viu?” - o luptă absurdă prin hățișurile birocraţiei

O poveste neobișnuită despre viață și moarte! Lupta unui bărbat cu sistemul care insistă să-l declare mort, deși el se află în fața ghișeului, ...

Oltenia, între haiducie și poezie, o călătorie inedită la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Cristina Şoloc şi echipa „Exclusiv în România” calcă pe urmele lui Iancu Jianu, vizitează Muzeul Romanaţiului, întâlnesc un Tezaur ...