loader
Foto

Ziua Națională a Comemorării Victimelor Holocaustului din România

Pe 9 octombrie, România marchează Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în amintirea începerii deportărilor masive ale evreilor către Transnistria în 1941.

 

Potrivit Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, inclusiv copii, femei și bătrâni, au fost deportați spre Transnistria din localități precum Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți și Gura Humorului.

Ziua Națională a Comemorării Victimelor Holocaustului a fost instituită ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel. Această inițiativă urmărește să păstreze vie memoria victimelor și să prevină reiterarea unor astfel de atrocități, promovând în același timp educația și responsabilitatea civică.

Conform estimărilor din „Raportul final” al Comisiei, între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni au fost uciși în timpul Holocaustului în teritoriile aflate sub control românesc. Deportările și execuțiile în masă au avut loc în Basarabia, Bucovina și Transnistria, iar pogromul de la Iași a dus la moartea a cel puțin 15.000 de evrei. La acest bilanț tragic se adaugă și pierderea a aproximativ 11.000 de romi deportați în Transnistria.

Institutul „Elie Wiesel”, creat în 2005, are ca obiectiv studierea Holocaustului din România, promovarea educației și realizarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului, proiect finanțat prin fonduri europene și bugetul de stat. Memorialul Victimelor Holocaustului din București, inaugurat în 2009, este un omagiu adus celor care au suferit în timpul regimului fascist și include lucrări semnate de artistul Peter Jacobi.

Ziua de 9 octombrie rămâne un moment de reflecție și asumare a trecutului, un angajament de a lupta împotriva antisemitismului, rasismului și oricăror forme de discriminare.

Aflați mai multe detalii despre Ziua Națională a Comemorării Victimelor Holocaustului din România pe TVR INFO.

Foto: shutterstock

 

 
La TVR Sport se dă fluierul de start pentru „Marile meciuri”

Cunoscutul jurnalist sportiv Ionel Stoica, alături de invitaţi din lumea sportului prefaţează, analizează şi, uneori, comentează meciurile ...

„Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, în premieră la TVR Cultural

Din 19 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, seria documentară „Deceniul ascuns” ne propune o analiză a României anilor '80, cu ...

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

publicat: Vineri, 18 Octombrie 2024

Rafael Udrişte, alături de invitatul său, profesorul Ion Scurtu, reputat istoric, propune în deschiderea noului sezon al emisiunii „Omul şi ...