loader
Foto

TVR, pentru prima dată cu o creaţie unicat la Festivalul Brazilor de Crăciun

TVRINFO

„Avem speranța că Mantia Doamnei Crăciun va face magie pentru fiecare copil care are nevoie de ajutor. Ne dorim să îi inspire şi să dea un imbold cât mai multor oameni de a se implica în actele de caritate și de salvare ale Organizației Salvați Copiii și nu numai”, a declarat Oana Manoliu, autoarea mantiei expuse la Festivalul Brazilor de Crăciun.

 

Televiziunea Română participă pentru prima dată la Festivalul Brazilor de Crăciun cu o creaţie unicat: „Mantia Doamnei Crăciun”, realizată de Oana Manoliu în colaborare cu Dan Manoliu şi Mariana Chisar. Ca toate celelalte 23 de ediţii precedente, şi ediţia din 2024 aduce în faţa publicului Brazii - creații unicat, care vor fi licitați pentru a sprijini cauza copiilor vulnerabili. Cel mai mare eveniment caritabil al anului, Festivalul Brazilor de Crăciun, este organizat anual de Organizaţia „Salvați Copiii”, iar creaţiile participante la ediţia cu numărul 24 pot fi văzute la Muzeul Național de Artă al României, Sufrageria Regală, începând de miercuri, 27 noiembrie.

(w882) Mantia Doa

„Povestea bradului nostru a plecat de la legenda românească din Dicționarul onomastic românesc*, legendă care ne arată că, datorită Crăciunesei, Moș Crăciun s-a transformat dintr-un personaj demonic într-unul bun și darnic şi a ajuns să facă daruri. Prin bradul nostru am ales să o aducem în prim plan pe Doamna Crăciun și nu puteam altfel decât printr-o creaţie aparte - Mantia Doamnei Crăciun. Poate că legenda care a inspirat creaţia noastră îi va face pe oameni să devină mai buni și mai darnici.

Avem speranța că Mantia Doamnei Crăciun va face magie pentru fiecare copil care are nevoie de ajutor. Ne dorim să îi inspire şi să dea un imbold cât mai multor oameni de a se implica în actele de caritate și de salvare ale Organizației Salvați Copiii și nu numai”, a declarat Oana Manoliu.

(w882) Mantia Doa

În fiecare an, designerii se află în faţa unei provocări. Ei sunt invitaţi să inventeze cel mai strălucitor, mai original decorat, mai festiv şi mai neobişnuit brad de Crăciun din câţi au existat vreodată. Creaţiile sunt apoi licitate de diferite companii sau persoane particulare, iar banii adunaţi sunt folosiţi pentru cauza copiilor aflaţi în nevoie.

„De peste 20 de ani, prin Festivalul Brazilor de Crăciun, Organizaţia Salvaţi copiii dă voce şi putere copiilor vulnerabilizaţi, care, sprijiniţi la timpul potrivit, ştiu să lupte pentru a valorifica ajutorul oferit. De peste 20 de ani implementăm cu asiduitate programe integrate care au devenit modele de bune practici în spargerea cercului vicios al sărăciei educaţionale. Vom continua cu aceeaşi tenacitate, până la ultimul copil care are nevoie de ajutor”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

(w882) Mantia Doa

Peste 9.000.000 de euro au fost strânși la edițiile anterioare ale Festivalului Brazilor de Crăciun pentru accesul la educație al copiilor vulnerabili.

Legenda personajului Moş Crăciun, conform „Dicționarului onomastic românesc”

*În „Dicționarul onomastic românesc”, „Crăciun” este un substantiv, personificat în folclor ca Moș Crăciun. Romulus Vulcănescu prezintă legenda personajului: „Mitul arhaic al unui cioban-zeu-moș este transfigurat în mitul unui cioban demonic care refuză s-o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui. Soția lui Crăciun (Crăciuna sau Crăciuneasa, în studiul lui Pericle Papahagi) o primește într-ascuns și moșește pe Isus, faptă pentru care Crăciun îi taie mâinile, dar Fecioara Maria i le lipește la loc. Minunea îl convertește pe Crăciun la creștinism (religie care nu apăruse încă). De bucurie că nevasta lui a scăpat de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde un rug de cioate de brad în curtea lui și joacă hora cu toate slugile sale. După joc, împarte Fecioarei Maria daruri păstorești (lapte, caș, urdă, smântână) pentru ea și fiul ei”. Etnologul afirmă că Moș Crăciun reprezintă o transfigurare a magilor ce i-au adus daruri lui Isus la nașterea sa și că este simbolul tipului creator. Sintagma „moș” din numele său înseamnă „întemeietor”, „ziditor”, „începător”.

 

 

 
Spectacolul ”Hamlet” în regia lui Vlad Mugur, la TVR Cultural

„Jocul de-a teatrul trebuie să scoată înțelepciunea filosofiei, să îmbrace situațiile ce năvălesc, să înlocuiască  totul cu imaginație, să ...

Victimele accidentelor rutiere au dreptul la despăgubiri

Victimele accidentelor rutiere au dreptul la despăgubiri

publicat: Miercuri, 27 Noiembrie 2024

Ştiaţi că aveţi dreptul la despăgubiri pentru pagubele morale şi materiale produse în urma unui accident rutier, dar şi pentru eventualele ...

Învățați cum să învățați! Îndemnul vine la „Forţa ideilor”, o nouă producţie TVR 2

Două dintre cele mai strălucite minţi din domeniul IA şi educaţie la nivel mondial sunt primii invitaţi ai emisiunii prezentate de Anca Mazilu. O ...