TVRINFO
Acolo unde documentele istorice sunt sărace în detalii, imaginația oamenilor reușește să înflorească orice legendă. Acesta a fost și cazul Lucreziei Borgia, fiica Papei Alexandru al VI-lea. Povestea sa și a familiei sale rămâne un mister.
Unii au socotit-o cea mai fascinantă personalitate a Renașterii, alții o femeie fatală cu înclinații criminale. Documentarul ”Secrets d’histoire-Lucrèce Borgia, une femme au Vatican” (Franţa, 2018) încearcă să facă lumină în cazul Lucreziei Borgia.
Descrisă adesea drept un monstru de perversitate, reputaţia sinistră a Lucreziei Borgia a scufundat aproape în uitare faptul că ea a fost, timp de jumătate din viaţă, strălucitoarea ducesă de Ferrara, din nordul Italiei. Până la alegerea tatălui său ca papă, cu numele de Alexandru al VI-lea, Lucrezia a petrecut o copilărie tihnită la palat. Cu trecerea anilor, pentru a-şi suda alianţele, adesea împotriva voinţei ei, tatăl său a căsătorit-o cu unii dintre cei mai puternici conducători ai vremii.
Lucrezia Borgia s-a născut în 1480, într-o familie spaniolă de origine nobilă; ea era fiica lui Rodrigo Borgia, ce urma să devină Papa Alexandru al VI-lea și a iubitei acestuia, Vanozza dei Cattanei. Atât tatăl, cât și fratele, o foloseau pe Lucrezia în funcție de interesele lor politice, pentru se căsători sau divorța după cum considerau că le este de folos. Nu degeaba se spune că familia Borgia a fost inspirația pentru opera lui Machiavelli.
A treia căsătorie, cu Alfonso d’Este, îi aducea Lucreziei titlul de ducesă de Ferrara și 4 copii. În urma celorlalte căsătorii și a relațiilor extraconjugale, ea a născut 7 copii. Când Papa a murit, în 1503, Lucrezia a încetat să mai joace roluri politice și a dus o viața mai liniștită la Ferrara, până la finalul scurtei sale vieți.*
Femeie fatală, intrigantă și sângeroasă sau victimă a orchestrațiilor familiei sale? Nu se cunoaște cu exactitate rolul ei în schemele politice ale familiei și totuși reputația ei a inspirat numeroase opere, de la tragedia lui Victor Hugo ce-i poartă numele, la filmul din 1919 cu Maria Gasparini, fresca Disputa sfintei Caterina D'Alessandria cu filozofii înaintea împăratului Massimino de Pinturicchio, portretul realizat de Bartolomeo Veneto sau serialul din 1991 ”The Borgias”.
Puteți urmări documentarul Secretele istoriei: Lucrezia Borgia, o femeie la Vatican (Franța, 2018) sâmbătă, 24 august, la ora 21, pe TVR INFO:
Foto: Presupus portret al Lucreziei Borgia, pictat de Bartolomeo Veneto, sursa wikipedia domeniul public
Info: *Enciclopedia Britannica