loader
Foto

Champollion, piatra de la Rosetta și hieroglifele

TVRINFO

Piatra de la Rosetta a fost descoperită în 1799 de ofiţerul francez Bouchard, aflat sub comanda generalului Napoleon, în timpul expediţiei din Egipt.

 

Stela din granit, devenită foarte importantă pentru egiptologie, a fost găsită în orașul Rosetta, din delta Nilului. Pierre Francois Bouchard a fost ofiterul din armata franceză care a identificat-o în timpul lucrărilor la un fort, în fundația unei vechi cetăți arabe.

Piatra a fost sculptată în 196 î.Hr și se estimează că este doar o secțiune dintr-o piatră mult mai mare aflată într-un templu din nordul Egiptului. Ea conține un mesaj tradus în două limbi (greacă și egipteană) folosindu-se 3 tipuri de scriere (demotică - limba vorbită în Egiptul vechi, hieroglifică și greacă). Această scriere este de fapt un decret, o declarație oficială în onoarea încoronării lui Ptolemeu V ca faraon. Au fost folosite cele trei tipuri de scriere pentru ca preoții, oficialii și regele să poată înțelege textul.

(w882)

Douăzeci de ani mai târziu, în 1822, tânărul savant Jean-François Champollion descifra scrierea hieroglifică, deschizând astfel calea egiptologiei. La numai 32 de ani, Champollion a stabilit o metodă prin care să facă posibilă înțelegerea scrierii hieroglifice, pe care a perceput-o a fi foarte complexă (figurativă, fonetică și simbolică).

Din 1802, Piatra din Rosetta este expusă la British Museum,

Info: britishmuseum.org, cimec.ro

Luni, 26 august, de la ora 13:30, urmăriți pe TVR INFO, sub genericul ”Istorii incredibile” (Butterfly Effect – Points de repères, Franţa, 2016 - 2019), un documentar dedicat acestei descoperiri.

 
Un documentar dedicat Sfântului Cuvios Cleopa de la Sihăstria, la ”Universul credinței”

Cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române, marți, 4 februarie, am asistat la proclamarea generală a canonizării a 16 duhovnici și ...

Incredibila poveste de viaţă a doi foşti inamici, deveniţi fraţi de sânge pe viaţă. Documentarul „Duşmanul meu, fratele meu”, în premieră la TVR 1

Un iranian i-a salvat viaţa unui irakian în timpul Primului Război din Golf şi au devenit fraţi de sânge pe viaţă. Se reîntâlnesc din ...

Călători spre ”Destine ca-n filme”

Călători spre ”Destine ca-n filme”

publicat: Marţi, 04 Februarie 2025

Iuliana Marciuc ne aduce povești de viață fascinante la ”Destine ca-n filme”. De această dată îi cunoaștem pe Carmen Okabe și Cătălin Vrabie.