Seria documentară despre viaţa în mânăstirile ortodoxe şi catolice ale Europei continuă cu două noi episoade interesante la TVR INFO. Sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 19.00, vedem unde se adună în Europa pelerinii pentru a se ruga, iar duminică, 20 aprilie, de la 19.00, descoperim „Mănăstiri de la capătul lumii”. Descoperim „Mănăstiri din Europa”duminică, 13 aprilie, de la ora 17.00.
Aventura cinematografică ce ne face să descoperim un trecut uneori uitat şi un prezent neașteptat ne va prinde şi în cele două noi episoade ale documentarului „Mânăstiri din Europa” (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019). Pe 19 si 20 aprilie, de la ora 19.00, respectiv 17.00 urmărim episoadele 3 şi 4 ale documentarului.
În episodul 3 – „Pelerinaje”(sâmbătă, 19 aprilie, ora 19.00) – ajungem la Mănăstirea de maici închinată Sfântei Nina - luminătoarea Georgiei, mănăstire care a fost restaurată după distrugerile suferite în epoca comunistă. Izvorul descoperit aici de Sfânta Nina în secolul al IV-lea atrage şi azi nenumăraţi pelerini. Santiago de Compostela, din Galiţia, este destinaţia celui mai mare pelerinaj din Europa. Tineri de peste tot se adună la mânăstirea benedictină din Altenburg, Austria. Iar la Jasna Gora, în Polonia, la mânăstirea de călugări din ordinul paulin, se adună peste 4 milioane de pelerini, pentru a se ruga în faţa icoanei Maicii Domnului Neagră, de la Czestochowa.
În ziua de Paşti, de la ora 17.00, descoperim „Mănăstiri de la capătul lumii”, în episodul 4 al documentarului despre mănăstirile Europei. Adesea monahii caută să se izoleze, chiar până la a ajunge la capătul lumi.
În mânăstirea Tatev din Armenia, aflată pe culmile unui munte greu accesibil, trăieşte un singur călugăr. În Franţa, un alt exemplu: bijuteria arhitecturală din satul Saint-Guilhem-le-Désert; în Irlanda, mânăstirea cisterciană Mount Melleray din Lismore; iar în cele din urmă, mânăstirea Iverski, situată pe mică insulă între Moscova şi Sankt Petersburg, unde se află o copie a icoanei Maicii Domnului „Portăriţa”.
Cum este astăzi, în secolul XXI, viaţa în mănăstirile din Europa? De ce părăsesc tinerii lumea „normală” pentru a-și dedica viața rugăciunii și spiritualității? Realizatorii Jacques Debs şi Marie Arnaud au pornit într-o călătorie pentru a descoperi izvoarele Europei și a ne împărtăși traiul în comunitățile monahale din Irlanda până în Rusia și din Grecia până în Germania.
Multe dintre mânăstiri sunt adevărate capodopere arhitecturale şi adesea adăpostesc comori pe care călugării şi călugăriţele le-au păstrat şi transmis din generaţie în generaţie. Le descoperim urmărind seria documentară în premieră „Mânăstiri din Europa” (Monasteres d'Europe, Franţa, 2019), difuzată de TVR INFO.
„Este o aventură cinematografică care ne face să descoperim un trecut uneori uitat, un prezent neașteptat și care ne inspiră să împărtășim, în aceste locuri magice, viziunea intimă și contemporană a acestor călugări și călugărițe asupra lumii noastre”, sunt de părere realizatorii documentarului. Nu ne rămâne decât să ne formăm propria impresie, urmărind documentarul, la TVR INFO.
foto: via Selectie Film TVR