loader
Foto

Omul și algoritmii prezentului

Astăzi folosim tehnologii care funcționează pe baza algoritmilor, succesiuni finite de pași logici care permit mașinilor să execute sarcini complexe și repetitive cu precizie. Dar cum am ajuns să stăpânim algoritmii și să-i folosim la scară largă în viața de zi cu zi?

 

Istoria algoritmilor datează de mii de ani, iar pașii care au permis omului să-i descopere și să-i înțeleagă au avut la bază dezvoltarea matematicii și a științelor exacte. Termenul „algoritm” provine de la numele matematicianului persan Abu Ja'far Mohamed ibn Musa al-Khwarizmi (circa 825 e.n.), cunoscut pentru scrierea lucrării „Liber Algorithmi”, care a introdus conceptele fundamentale ale algoritmilor și algebrei în matematică.

La început, algoritmii erau folosiți strict în matematică pentru a rezolva probleme complexe, precum calculul ecuațiilor sau găsirea celor mai rapide căi de soluționare a unei probleme. Un exemplu celebru este algoritmul lui Euclid pentru găsirea celui mai mare divizor comun.

Odată cu evoluția tehnologică, în special odată cu apariția calculatoarelor, algoritmii au început să joace un rol central nu doar în matematică, ci în toate domeniile vieții. „Gândirea algoritmică” a devenit un instrument esențial în programarea software, în dezvoltarea inteligenței artificiale, și în industria modernă.

De la simpla rezolvare a problemelor matematice la funcționarea mașinilor și programarea calculatoarelor, algoritmii au evoluat și s-au rafinat, devenind o parte esențială a civilizației moderne.

Dacă sunteți curioși să aflați despre algoritmi, un documentar pe această temă se difuzează vineri, 13 septembrie, de la ora 13:30, TVR INFO.

Serialul este creat de Pierre LERGENMÜLLER și Jean MACH.

Info: https://educ.arte.tv/

Foto: Pixabay

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...