loader
Foto

„Moldova alege” – ediţii speciale la TVR INFO şi TVR Moldova

Pe 20 octombrie, de la ora 21.00, aflăm împreună cu cetăţenii Republicii Moldova primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale de peste Prut, precum şi ale referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană. Ramona Avramescu şi Mihai Rădulescu, de la Bucureşti, respectiv Mădălin Necşuţu şi Vasile Munteanu, de la Chişinău, moderează ediţiile speciale cu informaţii de ultimă oră pe acest subiect.

 

Cetățenii Republicii Moldova îşi aleg, duminică, preşedintele. Pe 20 octombrie moldovenii sunt aşteptaţi la urnele de votare, pentru a decide cine va fi cel de-al șaptelea președinte de la desprinderea țării de imperiul sovietic, în 1991. Alături de Maia Sandu, care speră ca cetăţenii să îi acorde votul de încredere pentru un al doilea mandat, în cursa electorală pentru cea mai înaltă funcție din stat s-au înscris încă 10 candidați. Totuși, creditată cu cele mai mari șanse rămâne, conform sondajelor, Maia Sandu, actualul șef al statului şi susţinătoarea integrării europene, urmată, la o distanţă considerabilă, de Alexandr Stoianoglo, candidatul anti-european al Socialiștilor, respectiv Renato Usatîi, care pledează pentru o republică prezidenţială şi „dictatura ordinii”.

Televiziunea Română este, ca întotdeauna, aproape de cetăţenii Republicii Moldova, reflectând în programele sale evenimentele importante prin care trece ţara. Ediţiile speciale dedicate alegerilor din Republica Moldova pot fi urmărite în această perioadă la TVR INFO şi TVR Moldova, iar duminică seară, primele rezultate parţiale le aflăm tot la TVR. Pe 20 octombrie, de la ora 21.00, în ediţia specială „Moldova alege”, jurnaliştii TVR Ramona Avramescu şi Mihai Rădulescu prezintă şi analizează, alături de invitaţii lor, rezultatele alegerilor prezidenţiale din Moldova, dar şi pe cele ale referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, desfăşurat în aceeaşi zi.

„Sondajele de opinie indică o majoritate favorabilă pentru includerea în Constituţie a integrării europene, ca obiectiv strategic, dar se ridică o altă mare întrebare: se va atinge pragul de prezenţă necesar pentru validarea referendumului? Moscova a pompat milioane de dolari pentru a frauda aceste alegeri şi a bloca astfel drumul european al Chişinăului. Vor reuşi moldovenii să reziste acestor ingerinţe şi să confirme opţiunea pro-europeană a ţării?”, se întreabă Mihai Rădulescu.

Emisiunea în format duplex Bucureşti – Chişinău aduce telespectatorilor TVR INFO informaţii de la Comisia Electorală Centrală, de la secţiile de vot, reacţii de la partide şi concurenţi electorali, analize ale experţilor politici de la Bucureşti şi Chişinău. De asemenea, vom putea urmări în direct şi momente importante din ediţia specială care se desfăşoară simultan în studioul TVR Moldova.

„Acum 3 ani am trăit împreună cu Mihai Rădulescu emoţia primelor rezultate la alegerile parlamentare din Moldova chiar la Chişinău şi a fost una dintre cele mai interesante experienţe din cariera mea de jurnalist. Dacă mă uit în urmă, la câte s-au întâmplat în aceşti 3 ani şi cât de mult a reuşit Moldova să înainteze pe drumul european, câtă determinare şi rezilienţă a arătat de când are războiul la graniţe, e o mare bucurie să împărtăşesc din nou emoţia alegerilor cu colegii de la TVR Moldova şi cu publicul de aici şi de dincolo de Prut”, declară Ramona Avramescu, gazdă şi ea a ediţiei „Moldova alege” de la TVR INFO.

La TVR Moldova, ediţii speciale dedicate zilei alegerilor pot fi urmărite pe parcursul întregii zile, din oră în oră.

„Republica Moldova este în plină febră a două scrutine cruciale pentru viitorul său: alegeri prezidenţiale şi un referendum pentru integrarea europeană. TVR Moldova va fi cu ochii aţintiţi asupra evenimentelor din această zi, pentru a vă aduce informaţie relevantă, de ultimă oră, din mijlocul acestor evenimente. Fiţi cu ochii pe noi pe parcursul întregii zile, pentru a rămâne informaţi, din surse credibile”, ne îndeamnă jurnalistul TVR Moldova Mădălin Necşuţu, care ne aşteaptă în faţa micilor ecrane de la ora 19.00.

La rândul său, Vasile Munteanu este în direct cu telespectatorii din Republica Moldova de la ora 21.00, iar de la 23.00 continuă şi pe TVR INFO. „Către ora 23.00, autoritatea electorală de la Chişinău va oferi deja primele date preliminare ale alegerilor prezidenţiale şi ale referendumului constituţional privind integrarea europeană. Prin urmare, împreună cu lectorul universitar Anatol Moraru, expertul IPRE Mihai Mogâldea şi directoarea asociaţiei „Experts for Security and Global Affairs”, vom analiza aceste date şi vom încerca să facem anumite previziuni în condiţiile în care, sondajele de la Chişinău anunţă un posibil tur II al alegerilor prezidenţiale”, precizează jurnalistul.

(w882) Mădălin

Mădălin Necşuţu şi Vasile Munteanu / TVR Moldova

La ora 21.00 se închid urnele de vot din Republica Moldova şi, în scurt timp, vom afla cu toţii informaţiile mult-aşteptate. Către cine se vor îndrepta cele mai multe voturi în cursa prezidenţială? Va confirma Maia Sandu statutul de favorit în faţa celorlalţi 10 contracandidaţi? Cum vor răspunde moldovenii la referendum? Răspunsuri aflăm pe 20 octombrie, de la ora 21.00, la TVR INFO şi TVR Moldova.

 

credit foto: TVR

 

 
„Deceniul ascuns: mărturii din România anilor '80”, în premieră la TVR Cultural

Din 19 octombrie, în fiecare sâmbătă, de la ora 17:00, seria documentară „Deceniul ascuns” ne propune o analiză a României anilor '80, cu ...

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

„Omul și timpul”, un nou sezon la TVR Cultural

publicat: Vineri, 18 Octombrie 2024

Rafael Udrişte, alături de invitatul său, profesorul Ion Scurtu, reputat istoric, propune în deschiderea noului sezon al emisiunii „Omul şi ...

Când via are suflet, vinul are calitate

Când via are suflet, vinul are calitate

publicat: Joi, 17 Octombrie 2024

Vinul bun este ca o operă de artă, ne spun realizatorii emisiunii ”Ferma”.  Din respect pentru tradiție, cu pasiune pentru diversitatea aromelor ...