loader
Foto

Microplasticele sufocă fluviile Europei: Un studiu amplu trage un semnal de alarmă

TVRINFO

Potrivit unei serii de 14 studii științifice publicate simultan în revista Environmental Science and Pollution Research, microplasticele se regăsesc acum în toate marile cursuri de apă ale Europei.

 

De la Sena la Tamisa și de la Elba la Tibru, toate marile fluvii europene sunt contaminate cu microplastice. Este concluzia unei campanii științifice fără precedent, coordonată de cercetătorul francez Jean-François Ghiglione și publicată recent în revista Environmental Science and Pollution Research. Inițiativa, parte a proiectului „Tara Microplastiques”, a mobilizat 40 de oameni de știință din 19 laboratoare și a implicat inclusiv participarea civică a 15.000 de elevi din Franța.

Obiectivul cercetării a fost evaluarea nivelului de poluare cu microplastice în nouă fluvii europene majore, de la Elba până la Sena și Ron. Eșantionările s-au făcut de la gurile de vărsare până în amonte, în apropierea orașelor mari, folosind metode riguroase și standardizate pentru comparații relevante între cursuri de apă.

Microplasticele – fragmente de plastic mai mici de 5 mm – provin din fibre textile, uzura anvelopelor și granule industriale. Conform specialiștilor, acestea nu se limitează la plutirea la suprafață, ci se răspândesc în toată coloana de apă și sunt ușor ingerate de fauna acvatică.

În medie, fluviile transportă trei particule de microplastic pe metru cub de apă. Astfel, Sena duce spre mare circa 900 de particule pe secundă, iar Ronul, în zona orașului Valence, peste 3.000. Surprinzător, cele mai periculoase microplastice sunt cele invizibile – fragmente sub 300 de microni – care, în ciuda dimensiunii, cântăresc mai mult decât cele vizibile și sunt omniprezente.

Grav este și faptul că unele dintre aceste particule au fost găsite acoperite cu bacterii patogene, potențial periculoase pentru sănătatea umană. De asemenea, 25% din microplasticele analizate provin din plastic industrial virgin, nu din deșeuri menajere, ceea ce evidențiază o problemă majoră de gestionare a industriei plastice.

Cercetătorii avertizează că nu mai este suficient să curățăm mediul: este esențial să reducem semnificativ producția de plastic. Apelul vine chiar înaintea negocierilor ONU privind un tratat global de combatere a poluării cu plastic. „Este momentul să acționăm. Știm deja că amploarea poluării e direct proporțională cu volumul de plastic produs”, a transmis Ghiglione.

Aflați mai multe detalii pe TVR INFO.

sursa foto: shutterstock/OttoPles

 
În culisele „TOP INVERS - EROII COMEDIEI” - o emisiune săptămânală de satiră și umor, în premieră la TVR 1

Alături de cunoscuți actori de comedie, Toni Grecu revine pe micul ecran în prima zi de Paște, duminică, 20 aprilie, de la ora 20.30. În noul ...

„Mulțunesc, Anne! Laeso e muzica mea”... când pictura şi muzica dau naştere unui documentar poezie

O reîntâlnire între Adrian Mardan, compozitor și profesor de chitară din Timișoara și Anne Julie, pictoriță și creatoare de pipe din Danemarca. ...

„Enache ăsta este ceva... extraordinar!” Matilda Pascal Cojocărița intră, de Paşti, în „Duelul pianelor”

Artista este invitată în cea de-a treia ediţie a emisiunii moderate de Adrian Enache la TVR 2. Ne bucurăm, de Paşti, de o nouă seară de ...