loader
Foto

Încep dezbaterile electorale la TVR

TVRINFO

De luni, 28 octombrie, Ramona Avramescu şi Marian Voicu moderează la TVR 1 „Punctul critic - Tu votezi România”, iar Marinela Mititelu, Loara Ştefănescu, Ştefan Onică, Roxana Zamfirescu şi Claudiu Lucaci sunt gazdele emisiunilor „Tu votezi România” de la TVR INFO.

 

Din 28 octombrie, Televiziunea Română  reflectă campania electorală pe toate posturile din portofoliu, inclusiv la Studiourile Teritoriale, printr-o serie de programe special concepute, respectiv emisiuni de promovare electorală şi dezbateri. Acestea vor acoperi subiectele de interes major, precum şi analize politice aprofundate, oferind posibilitatea de exprimare a punctelor de vedere ale tuturor candidaţilor, reprezentanţilor sau susţinătorilor acestora.

Emisiunile de dezbatere electorală - în care sunt discutate proiectele electorale şi subiectele de interes public legate de campania prezidenţială, cu participarea candidaţilor şi/sau a reprezentanţilor acestora, precum şi a jurnaliştilor, analiştilor, consultanţilor politici şi a altor invitaţi, vor fi difuzate de TVR 1 şi TVR INFO, iar TVR Internaţional şi TVR MOLDOVA vor prelua şi difuza emisiunile de promovare electorală şi dezbaterile de pe TVR 1 şi TVR INFO.

(w882) Marian Voi

„Este un superan electoral, scria presa internațională la începutul acestui an. Mai bine de jumătate din populația globului, 4 miliarde de cetățeni din 76 de state, au votat sau urmează să voteze în 2024. Și pentru noi este un an cheie, cu alegeri locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale. Și alegeri prezidențiale în Republica Moldova.

Anul viitor, contextul politic național, regional și global ar putea fi extrem de diferit. Pentru noi, românii, scrutinele sunt cu atât mai importante în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a recesiunii economice care pare a bate la ușa Europei.

TVR este una dintre puținele instituții media care găzduiesc dezbateri la care participă candidații la alegerile prezidențiale și parlamentare. Aceștia au ocazia să își prezinte platformele și ideile politice, iar telespectatorii să îi vadă împreună. De cele mai multe ori, candidații au preferat anul acesta să nu accepte întâlniri la care participă și contracandidații lor. Dincolo de posibilele situații conflictuale, inerente spiritului vulcanic al politicii românești, dezbaterile cu mai mulți candidați aduc informații și nuanțe importante.

Vom încerca să punem în valoare ideile și programele electorale, în beneficiul cetățenilor și al democrației românești. Să sperăm că va fi cu folos”, punctează jurnalistul Marian Voicu, moderator al dezbaterii​ „Punctul critic - Tu votezi România”, alături de jurnalista Ramona Avramescu. „Punctul critic - Tu votezi România” se vede luni până joi, ora 18.15, la TVR 1.

(w882) Ramona Avr

„În fiecare emisiune vor fi prezenți câte 3 candidați sau reprezentanții lor, conform tragerii la sorți. Noi am gândit un format dinamic, care cuprinde temele mari în care președintele are atribuții constituționale, dar și elemente de biografie personală și politică, ba chiar și un test de abilități constituționale. În societate lipsește de prea multă vreme acest tip de dezbatere, iar noi asta vrem să aducem în fața publicului. Depinde însă foarte mult și de candidați. Sperăm că vor avea încrederea să intre în jocul nostru”, completează Ramona Avramescu.

La TVR INFO, „Tu votezi România” este moderată de jurnalista Marinela Mititelu (luni-joi, ora 10.00) şi de jurnaliştii Loara Ştefănescu şi Ştefan Onică, Roxana Zamfirescu şi Claudiu Lucaci.
(luni-joi, ora 21.00).

(w882) Marinela M

„Numărătoarea inversă a început. Ziua în care TU ai puterea - puterea votului - se apropie. Fii pregătit să iei cea mai bună decizie pentru tine, pentru cei la care ții cel mai mult, pentru România ta. Cei care îți cer votul ca să te conducă se aliniază în fața ta, de luni până joi, la 10 fix. Le-am pregătit cele mai incomode întrebări și cele mai dificile teme de dezbatere. Punem punctul pe i și le cerem răspunsuri la obiect. Nu vrem promisiuni. Vrem soluții. Candidații care vor lua parte la dezbatere vor avea de trecut mai multe probe de foc. Îi așteaptă tirul de întrebări, testul de sinceritate, focul încrucișat al întrebărilor venite din partea contracandidaţilor și vor avea un minut de aur, unul singur, să ne spună de ce să-i votăm”, explică jurnalista Marinela Mititelu.

Dezbaterile de seară „Tu votezi România” au acelaşi rol, să ne prezinte candidaţii la preşedinţia României şi proiectele lor pentru România.

(w882) Roxana Zam

„Sper ca, prin intermediul emisiunilor noastre electorale, românii să își poată face o imagine cât mai fidelă și corectă asupra celor care le cer votul. Să înțeleagă ce sunt, dar și ce nu sunt candidații, ce pot și ce nu pot, să discearnă între promisiuni și intenții ferme. Noi le vom pune candidaților întrebări concrete, la obiect, de ale căror răspunsuri va depinde, până la urmă, o bună parte din viitorul nostru, al tuturor. Sper, așadar, ca la finalul acestei campanii electorale văzute la TVR, românii să meargă la vot în cunoștință de cauză, fără iluzii deșarte, dar şi fără pesimism. Cu realism și încredere că pot decide ce e mai bine”, declară şi jurnalista Roxana Zamfirescu.

(w882) Loara Åžte

(w882) Claudiu Lu

Emisiunile de promovare electorală – „Tu votezi România” - unde reprezentanţii sau candidaţii partidelor politice îşi prezintă şi promovează programele politice, activităţile de campanie sau propria candidatură, vor fi difuzate, tot din 28 octombrie, la TVR 1, de luni până joi, începând cu ora 12.30 şi la TVR 3, luni – vineri, ora 16.00. Emisiunile de promovare electorală difuzate pe TVR 3 vor fi realizate de Studiourile Teritoriale.

Prezentarea campaniei electorale la Televiziunea Română este gratuită. Televiziunea Română, prin misiunea sa de serviciu public, joacă un rol esenţial în contextul alegerilor prezidenţiale şi parlamentare, asigurând o informare corectă, echilibrată şi accesibilă tuturor telespectatorilor.

credit foto: TVR

 
„Caricaturistul anilor '80”, un nou episod în seria documentară „Deceniul ascuns”

În cel de-al doilea episod „Deceniul ascuns”, difuzat sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 17:00, la TVR Cultural, vom urmări un interviu de ...

Gimnasta Ana Maria Bărbosu vine la „Reţeaua de idoli”

"Cel mai aşteptat şi mai dorit invitat!”, spune Irina Păcurariu despre Ana Maria Bărbosu, oaspetele său de luni, 28 octombrie, ora 21:00, la ...

Tudor Furdui: „Mi-aş dori ca românii să aibă mai multe succese în sporturile de echipă”

„Eroii terenului”, „Campion la microfon”, „Ora de ştiri”... sunt câteva dintre noutăţile pe care postul TVR Sport ni le aduce în grila de toamnă. ...