loader
Foto

Eclipsă parțială de Lună: Spectacol astral vizibil în România

În noaptea de 17 spre 18 septembrie, România va avea ocazia să admire o eclipsă parțială de Lună, fenomen astronomic ce va avea loc în intervalul orar 03:39 - 07:05, ora locală a Bucureștiului.

 

Luna se va situa la granița dintre constelațiile Aquarius și Pisces, iar pe parcursul nopții, planeta Saturn va străluci în dreapta acesteia.

Eclipsa va debuta cu intrarea Lunii în penumbră la ora 03:39, moment în care Luna va fi vizibilă în partea de sud-vest a cerului. Deși penumbra Pământului nu este foarte opacă, la început nu se vor observa schimbări semnificative de culoare. Totuși, în jurul orei 05:30, cu aproximativ 14 minute înainte de faza maximă, partea superioară a Lunii va începe să capete nuanțe distincte față de partea inferioară.

Faza maximă a eclipsei va avea loc la 05:44, când Luna va fi parțial în umbra Pământului, acoperind aproximativ 4% din suprafața sa. La acest moment, Luna va fi plasată aproape de orizontul de sud-vest, fiind la o înălțime mică pe cer. După această fază, Luna își va recăpăta treptat strălucirea, ieșind complet din umbră la ora 06:16 și din penumbră la 07:05.

Pentru pasionații de astronomie, este important de menționat că următoarea eclipsă de Lună totală va avea loc pe 14 martie 2025, dar va fi vizibilă doar parțial din România, deoarece Luna va apune înainte de atingerea fazei maxime.

 

Aflați mai multe detalii despre acest eveniment astronomic pe TVR INFO

Foto: Pixabay

 
Roxana Zamfirescu: „Mi-a rămas în amintire Drăgaica din vremea copilăriei mele”

Tradiţiile ne dau rost şi suflet, ne spun cine suntem şi cum suntem.... Ce tradiţie credeţi că e tipic românească? I-am provocat pe prezentatorii ...

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

Împreună facem bine! –TVR face apel la umanitate

publicat: Joi, 19 Septembrie 2024

Televiziunea Română invită publicul larg, companii, autorităţi, ONG-uri să se alăture demersului umanitar.

Când ar trebui să mergem la doctor, dacă avem probleme cu somnul. Apneea, dușmanul tăcut din timpul nopții

Atunci când ne trezim obosiți dimineața, deși am dormit un număr suficient de ore, ori, dimpotrivă, ne luptăm frecvent cu insomniile, este ...