loader

Enciclopedia lui Diderot şi Iluminismul

TVRINFO

În 1784 se stingea la Paris celebrul filosof francez Denis Diderot, împăcat că reuşise să alcătuiască o operă monumentală: „Enciclopedia sau dicţionarul sistematic al ştiinţelor, al artelor şi al meseriilor” , a cărei alcătuire durase 25 de ani şi care a revoluţionat decisiv Iluminismul raţionalist al secolului al XVIII-lea.

 

Filosoful francez Denis Diderot (5 octombrie 1713 – 31 iulie 1784) intenționase să includă în Encyclopédie, ou dictionnaire raisonné des sciences, des arts et des métiers” (Enciclopedie sau Dicționar Rațional al Științelor, Artelor și Meșteșugurilor) toate cunoștințele disponibile și să le examineze critic și rațional. Scopul lui declarat era să schimbe modul de gândire al oamenilor, să le ofere acces la cât mai multe informații.

Vasta lucrare, considerată un monument al filosofiei iluministe, a fost editată în 28 de volume (completate ulterior cu încă 7), în zeci de ani și la elaborarea ei au participat 150 de oameni de știință și gânditori din foarte multe domenii. Diderot a dorit să transmită informațiile cât mai multor persoane și să le facă disponibile și generațiilor viitoare. Enciclopedia s-a răspândit ca un model al gândirii progresiste servind ca prolog intelectual al Revoluției Franceze.

”În timpul carierei sale, Diderot a trecut de la romano-catolicism la ateism și în final la materialism filozofic. El a promovat credința că toate cunoștințele pot fi dobândite prin experimentare științifică și exercitarea rațiunii și a susținut valoarea și unicitatea individului. Enciclopedia, concepută ca un compendiu al tuturor cunoștințelor disponibile, a contestat autoritatea Bisericii Romano-Catolice și a guvernului aristocratic, ambele încercând să o suprime.” (newworldencyclopedia.org)

Un documentar din seria ”Istorii incredibile” (Butterfly Effect – Points de repères, Franţa, 2016 - 2019) despre impactul Enciclopediei lui Diderot în epocă urmăriți miercuri, 4 septembrie, de la ora 13:30, la TVR INFO.

Foto: wikimedia commons/ Louis-Michel van Loo: Portrait of Denis Diderot (1767)/ domeniul public

Info: www.newworldencyclopedia.org/

www.britannica.com/

 
Învierea Domnului, biruința morții și sărbătoarea vieții

Întreaga învățătură a Bisericii se întemeiază pe Învierea lui Hristos. Învierea este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Să ne bucurăm și ...

Inactivitate versus activitate fizică

Inactivitate versus activitate fizică

publicat: Sâmbătă, 19 Aprilie 2025

Nu de mult, în societatea și presa românească s-a iscat o polemică despre achiziția unei mașini luxoase de către un campion român. S-au generat ...

Vinerea Patimilor  Domnului Iisus Hristos, zi de post negru si rugăciune

Vinerea Mare ne amintește de Patimile Mântuitorului pentru păcatele omenirii, de răstignirea pe Cruce care nu era practicată de evrei, ci de ...