loader
Foto

Dezastrul inundaţiilor surprins în fotografii

TVRINFO

În noaptea de 13 spre 14 septembrie, puhoaiele de apă devastau mai multe localităţi din judeţul Galaţi, lăsând oamenii fără case şi fără bunurile strânse într-o viaţă. Poveştile locuitorilor din zonele grav afectate s-au spus la televizor sau în paginile ziarelor, iar imaginile din zonele calamitate au emoţionat o ţară întreagă.

 

Pe lângă transmisiunile în direct, imaginile păstrate mărturie de Dorel Oancă, fotograf amator, redau fără cuvinte dimensiunea potopului. Case spulberate, crăpate sau pline de mâl, obiectele pe care le găseşti în mod normal într-o gospodărie, împrăştiate prin curte sau distruse şi aruncate în faţa porţii, chipurile oamenilor pline de gânduri, speriate, obosite, dar şi cu speranţa că prin solidaritate vor găsi puterea să o ia de la capăt. Pentru ei, Televiziunea Română derulează campania umanitară „Împreună facem bine!”.

(w882)

(w882)

Echipa Televiziunii Române, jurnalistul Alex Costache, cameramanul Alexandru Ungureanu şi Dorel Oancă, şofer, a ajuns în localităţile cele mai afectate la câteva zile după ce viitura făcuse prăpăd. Apele păreau că s-au retras, dar comunele Pechea, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Costache Negri sau Cudalbi au rămas îngropate în mâl.

(w882)

(w882)

Ce te-a determinat să realizezi aceste imagini?

Dorel Oancă: Când am ajuns în localitățile afectate de inundaţie am fost şocat de dezastrul lăsat de viitură: mult măl urât mirositor, cu o grosime de jumătate de metru. În poarta fiecărei gospodării erau munți de mobilier și electrocasnice. Era, pot spune, o imagine apocaliptică!

(w882)

(w882)

Dintre poveştile lor, care te-a impresionat cel mai mult?

Cred că cea a unei doamne din Cudalbi, care spunea că atunci când a venit viitura era la serviciu, în schimbul trei. A fost anunțată de soț că nu mai are absolut nimic, tot ceea ce aveau în casă fusese luat de ape. Nu-i mai rămăseseră nici pantofii ca să meargă la serviciu. Doamna spunea că lucrează la o fabrică de conserve din Tecuci, cu salariu minim pe economie, iar daca nu se prezintă la munca va fi dată afară. Plângea și ne spunea că soțul ei este operat și nu are cine să o ajute să o ia de la capăt!

(w882)

Cum a început pasiunea ta pentru fotografie?

Pasiunea pentru fotografie o am mai de mult. Am lucrat 15 ani la o altă televiziune, unde am fost plecat în multe deplasări cu emisiunea „România, te iubesc”. De atunci am început să descopăr această pasiune, cu toate că nu sunt un fotograf profesionist. Toate fotografiile sunt făcute cu un smartphone mai performant.

(w882)

În urma deplasărilor în Ucraina ai realizat şi o expoziţie de fotografie de război, alături de colegii din echipa TVR...

Sunt un om de echipa, cred că atunci când vrei sa realizezi un reportaj bun contează mult echipa. Fiecare trebuie sa contribuie ca totul să iasă bine. Am făct 12 deplasări în Ucraina, majoritatea pe linia frontului şi am făcut sute de fotografii. Eu cred că fotografia rămâne și peste ani în istorie, poate imaginea video se va pierde pe undeva. După experienţa din Ucraina, am realizat o expoziție de fotografie de război împreună cu Alex Costache și Bogdan Militaru la Muzeul de Artă din Cernăuți, intitulată „Nadia. Vieți în vreme de război”. Personajul Nadia este o fetiță de şase ani din Herson, pe care am întâlnit-o în septembrie 2022. Era împreună cu bunicul ei și avea o „făţucă” tristă. Noi am revenit în ianuarie 2023 și i-am adus îmbrăcăminte şi un generator electric, pentru că nu aveau lumina. Alex Costache a făcut un anunț umanitar și am dus ajutoare la familia Nadiei, dar și la alte persoane de acolo. Am decis să facem expoziția cu „fețe” ale oamenilor care trec prin acest război. Majoritatea fotografiilor au fost realizate de mine.

(w882)

 

 
Cristian Tabără: „Chiar dacă unii hrănesc nostalgiile „Epocii de Aur”, numai un orb sau un răuvoitor va nega progresul țării”

În ultimii 35 de ani, România a parcurs un drum plin de transformări, iar televiziunea publică a fost martoră a acestora, punând în lumină ...

Întâlnire cu cele 7 arte, în emisiunea „EduArte”, la TVR Cultural

Relaxat şi prietenos, noua emisiune „EduArte” aduce lumea artei și a culturii mai aproape de publicul larg, la TVR Cultural. În fiecare luni și ...

Angajați-angajatori, drepturi și obligații

Angajați-angajatori, drepturi și obligații

publicat: Luni, 18 Noiembrie 2024

Ce se întâmplă în situaţia în care drepturile angajaţilor nu sunt respectate? Care sunt obligaţiile angajatorului atunci când vorbim de ...