loader

Descoperiri care au schimbat lumea

TVRINFO

Prin intermediul seriei educative ”Innovation Effect – Déclics” (Franţa, 2021), inițiată pentru a face ştiinţa accesibilă tuturor, înțelegeți mai bine ce sunt undele electromagnetice, cum a fost stăpânită electricitatea, care sunt principiile geneticii, de ce este revoluționară teoria haosului și multe altele.

 

Prin experimente simple, anecdote amuzante şi efecte vizuale spectaculoase, ne întoarcem în timp pentru a afla detalii din vieţile celor mai mari oameni de ştiinţă şi a înţelege cum ne-au schimbat lumea invenţiile lor: Thales, Galileo, Newton, Pasteur, Tesla, Einstein.

Undele electromagnetice, plasticul, virușii și bacteriile, gravitația, electricitatea, ereditatea, teoria haosului, mecanica fluidelor, energia, algoritmii, fizica cuantică, plăcile tectonice sunt printre subiectele pe care ni le propun realizatorii acestei serii de documentare.

(w882)

Din ce se ştie, ne spun realizatorii, omenirea a căutat întotdeauna să sfideze legile naturii. De la megaliții misterioși din preistorie, până la primele baloane cu aer cald și construcția complexului piramidal de la Giza, strămoșii noștri au observat și experimentat mereu, dobândind o mai bună înțelegere a lumii lor. Astăzi, cunoștințele noastre despre mecanica complexă a fizicii avansează în mod constant. O dată cu asta, am reușit chiar să ne aventurăm în spațiu.

Teoria haosului a fost o provocare serioasă pentru fizică, guvernată de legile newtoniene. ”Potrivit acestor legi, dacă starea inițială a unui obiect este cunoscută, comportamentul său viitor poate fi prevăzut cu destul de multă ușurință. Cu alte cuvinte, sunt legi deterministe... Teoria haosului este revoluționară pentru că susține ideea că și pentru fizica newtoniană pot exista cazuri în care, în principiu, determinismul e real, dar unde, în concret, sistemul pare să se comporte la fel de impredictibil ca un joc de zaruri,” ne explică Mundo Paul Halpern, profesor de fizică la Philadelphia University of Sciences din Statele Unite. În viața de zi cu zi, completează el, această teorie a haosului ne ajută să știm care sunt limitele cunoașterii noastre.

Dacă vă interesează să aflați ce este cu această teorie a haosului, un documentar pe această temă se difuzează joi, 5 septembrie, de la ora 13:30, TVR INFO. Serialul este creat de Pierre LERGENMÜLLER și Jean MACH.

Info: bbc.com, articol semnat de Carlos Serrano, BBC News Mundo

Foto: Pixabay

 
„Oedipe”, sub bagheta lui Tiberiu Soare, și spectacole de muzică clasică și arte vizuale, între atracțiile Festivalului „Enescu” 2025

Peste 4.000 de artiști vor fi prezenți la București, între 24 august și 21 septembrie, cu ocazia celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului ...

Despre Iuliana, cu drag...

Despre Iuliana, cu drag...

publicat: Miercuri, 22 Ianuarie 2025

Gânduri frumoase şi vorbe alese merg către vedeta TVR la aniversarea celor 25 de ani de carieră în televiziune. Ultima parte a „Galei Iuliana ...

Eșecul și lecțiile lui: Cum te ajută greșelile să ajungi la succes

Într-o lume obsedată de premii și câștiguri, concentrată pe triumf rapid, uităm să învățăm din greșeli și să avem răbdare cu noi. Asta dacă ...