TVRINFO
Ne pregătim de „NOAPTEA AMERICANĂ” şi „VOTUL CARE POATE SCHIMBA LUMEA”, maratonul jurnalistic al Televiziunii Române dedicat alegerilor din Statele Unite în zilele de 5 și 6 noiembrie. TVR va acoperi evenimentul electoral major în Telejurnale, ediţii speciale şi programe ale posturilor TVR1, TVR 2 şi TVR INFO. Din Statele Unite, vor transmite în direct corespondenţii TVR Ramona Avramescu şi cameramanul Bogdan Călinescu.
La TVR INFO, Edițiile speciale ale „NOPȚII AMERICANE” vor lua startul pe 5 noiembrie, de la ora 22:00, până în dimineața zilei de 6 noiembrie, la ora 10:00. Maratonul jurnalistic continuă şi în ziua de miercuri, 6 noiembrie, sub genericul „VOTUL CARE POATE SCHIMBA LUMEA, cu alte 14 ore de emisie neîntreruptă, de la ora 10:00 până la ora 24:00.
Aflați în Statele Unite, corespondenţii TVR Ramona Avramescu şi cameramanul Bogdan Călinescu au cules primele impresii în Yuma, Arizona, un oraș aflat la 20 de minute de granița cu Mexic. Ramona Avramescu a întrebat locuitorii și oficialitățile despre imigrație și problemele de la graniță, dar și despre controversatul zid construit de Donald Trump:
„Am fost la alegerile din SUA acum 4 ani, când a pierdut Donald Trump și ultima mea imagine înainte să plec din DC a fost cu oameni dansând de bucurie în apropierea Casei Albe.
M-am întors în ianuarie, la învestirea lui Joe Biden, la două săptămâni după atacul de la Capitoliu și imaginile pe care le țin minte sunt cu Garda Națională pe străzi și cu oamenii șocați și îngroziți de violențe.
Acum doi ani am fost la alegerile midterms în Arizona, pregătită să asist la valul roșu republican și reapariția lui Donald Trump. Dar valul s-a spart înainte de țărm și aproape toți candidații susținuți de Trump au pierdut. Am vorbit cu republicani care erau încă sub impresia evenimentelor de la Capitoliu și nu mai voiau sa audă de Trump.
Acum am venit din nou la alegeri în SUA și cel mai mult mi-am dorit să înțeleg ce s-a întâmplat în ultimii 2 ani, cum au ajuns toți oamenii pe care îi întâlnisem și alții la care nu m-aș fi așteptat să voteze cu Donald Trump. Imigrația și problemele de la graniță au apărut cel mai des în conversații. Se pare că istoria, și în final chiar Biden și Kamala Harris, au ajuns să îi dea dreptate lui Trump în chestiunea zidului de la granița cu Mexic. Așa că azi am mers 3 ore prin deșertul Arizonei până acolo, să caut explicații la fața locului.
Arizona are 11 electori, este battleground state, acum 4 ani a câștigat Joe Biden. Dar acum, cel puțin în zona de graniță, unde migrația e principala temă de campanie, „trenul Trump”pare să fie deja în gară.
Trump-GRANIȚE SIGURE; Kamala-GRANIȚE DESCHISE. Sunt mesajele electorale pe care le întâlnim cel mai des în Yuma - un oraș de mărimea Focșaniului, la 20 de minute de granița cu Mexic și de controversatul zid construit de Donald Trump. Arizona este unul din cele 7 state cheie, în care nimeni nu se hazardează să avanseze un câștigător, dar în Yuma sunt foarte puțini cei care nu cred în victoria lui Donald Trump.
Imigrația este tema de campanie în legatură cu care Donald Trump are în sondaje cel mai mare avans în fața Kamalei Harris. 49% dintre americani au încredere că fostul președinte ar rezolva problemele de la granița cu Mexicul, față de 35% care cred că Harris ar face o treabă mai bună.
Jonathan Lines este supervizor în Yuma County și fostul lider al Partidului Republican din Arizona. Născut și crescut în Yuma, oraș în care majoritateaa este de origine hispanică, e unul din cei mai înfocați suporteri ai ideii unui zid de 9 metri înălțime la graniță, loc pe unde au intrat în Statele Unite oameni de 117 naționalități diferite.
Zidul se oprește în rezervația indienilor, unde continuă traficul de persoane și de droguri. De când administrația Biden a fost de acord să continuie construcția zidului și să îi deporteze pe cei care intră ilegal în Statele Unite, numărul migranților este ținut sub control.
Rămâne însă problema majoră a traficului de droguri. Cartelurile mexicane au metode ingenioase să înșele vigilența ofițerilor de frontieră. Fentanilul e cel mai periculos drog care ajunge în Statele Unite prin Arizona, iar în zona de graniță se vinde și la jumătate de preț față de orașele mari. Media națională pentru intoxicările și morțile provocate de fentanil este de 1 la 100 de mii. În Yuma e 20 la 100 de mii.
La câțiva metri de zid, fermierii americani cultivă cea mai mare cantitate de salată din emisfera nordică. Migranții le compromit culturile, așa că fermierii îl susțin pe Donald Trump”.