Impactul acestor ordine de eliminare se ridică la 25.012.073 de vizualizări ale materialelor audiovizuale eliminate de pe platformele online foarte mari (VLOPs), vizând YouTube, Facebook şi TikTok, a informat CNA într-un comunicat.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a anunţat vineri că a emis în ultimele 6 luni 15 ordine de eliminare a conţinutului ilegal de pe marile platforme sociale. Acest conţinut a însumat un total de 25 de milioane de vizualizări, pe reţele precum YouTube, Facebook sau TikTok.
"Un ordin de eliminare reprezintă o decizie oficială emisă de CNA, prin care se solicită platformelor online să acţioneze împotriva unui anumit element sau a mai multor elemente de conţinut ilegal, prin eliminarea acestora de pe platformă", se arată în comunicatul CNA.
Ordinul de eliminare a conţinutului ilegal se bazează pe prevederile Regulamentului (UE) 2022/2065 privind serviciile online - DSA, dar şi pe dispoziţiile Legii nr. 50/2024, lege privind aplicarea regulamentului DSA, prin care se permite CNA să solicite platformelor online să acţioneze împotriva conţinutului ilegal, prin eliminarea acestora din online.
Conţinutul ilegal se referă la materiale care incită la violenţă, au componente legate de terorism, discursul de ură, incitarea la discriminare, dezinformarea gravă sau exploatarea minorilor. Conţinutul ilegal include materiale audiovizuale care încalcă în mod direct prevederile legale europene sau naţionale şi care afectează sau pot afecta ordinea publică, siguranţa naţională sau drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Printre exemple: conţinut terorist sau/şi de incitare la violenţă; discursul de ură şi incitare la discriminare; dezinformarea gravă cu impact asupra siguranţei publice sau exploatarea minorilor.
"CNA emite ordinul de eliminare imediat după ce Consiliul constată, pe baza raportului de monitorizare redactat după primirea unei petiții, că un material audiovizual disponibil pe o platformă digitală încalcă legislația europeană sau națională în vigoare. Platformele online foarte mari (VLOPs) au un timp de reacție variabil, în general 24 de ore, în funcție de complexitatea cazului și de măsurile interne de moderare.
Dacă platformele nu se conformează ordinului de eliminare a conținutului ilegal emis de CNA, acesta este transmis către coordonatorul serviciilor digitale din România (ANCOM). În cazul în care platforma continuă să nu respecte obligațiile de eliminare, coordonatorul serviciilor online notifică Comisia Europeană, respectiv coordonatorul serviciilor online din statul membru unde platforma își are sediul.
Pentru platformele online foarte mari (VLOP), Comisia Europeană are competența de a aplica sancțiuni, inclusiv amenzi de până la 6% din cifra de afaceri globală, pentru încălcări grave și sistematice ale Regulamentului DSA", se mai arată în comunicatul trimis de Consiliul Naţional al Audiovizualului.