Începând cu 17 iunie 2015, România trece la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, ca urmare a semnării şi asumării Acordului de la Geneva (2006) dar şi a implementării strategiei naţionale în acest domeniu.
Ce este televiziunea digitală
Televiziunea digitală este televiziunea în care transmisia programelor TV se face prin codarea şi compresia semnalului în sistem digital.Televiziunea digitală poate fi:
- televiziune prin satelit
- televiziune prin cablu
- televiziune digitală terestră
- televiziune prin telefonie mobilă
Ce este televiziunea digitală terestră
Televiziunea digitală terestră ( DVB – T – Digital video broadcasting – terrestrial ) este televiziunea digitală în care transmisia programelor se face, nu prin cablu sau satelit, ci prin unde radio emise de emiţătoare amplasate terestru. Aceste emiţătoare pot transmite pe o frecvenţă de emisie, într-un semnal unic (multiplex), până la 14 programe tv.
Avantajele televiziunii digitale terestre
Principalul avantaj al televiziunii digitale terestre este recepţia fără abonament, prin antenă, în majoritatea zonelor ţării, inclusiv recepţia mobilă, pentru majoritatea programelor româneşti şi, în perspectivă, şi pentru unele străine.
Potrivit strategiei naţionale în acest domeniu, recepţia televiziunii digitale terestre se va face din 17 iunie 2015 la nivelul întregii ţări, iar standardul adoptat de România este DVB-T2.
Un alt avantaj al televiziunii digitale terestre este calitatea mai bună a imaginii şi a sunetului comparativ cu televiziunea analogică.
În plus, televiziunea digitală terestră oferă posibilitatea de a recepţiona şi canale în formatul High Definition, acces la un ghid electronic de programe, aplicaţii interactive. Din 17 iunie 2015, televiziunea digitală terestră va fi singura posibilitate de a recepţiona, gratuit, cu antenă de cameră sau de exterior, programe de televiziune, pe teritoriul României.
Începând cu această dată, televiziunea analogică, receptată cu televizoarele clasice, va fi întreruptă, fiind înlocuită de televiziunea digitală terestră.
Condiţii de recepţie pentru televiziunea digitală (echipamente necesare)
Odată cu trecerea la televiziunea digitală terestră recepţia TV pentru cei care folosesc televizoare analogice (televizoare clasice, cu tub) va fi posibilă numai în condiţiile tehnice de mai jos:
- Folosirea unui televizor cu recepţie digitală marcat cu indicativul DVB–T2 (Digital video broadcasting terrestrial 2) – şi nu cu alte indicative precum: DVB–T, TNT, HD READY sau HD TV.
- Alternativ, poate fi folosit orice alt tip de televizor la care se poate cupla un set top box DVB – T2, fiind necesară şi achiziţia unui asemenea set top box.
- Antenă clasică sau antenă pentru recepţie digitală de cameră sau de exterior, dar şi existenţa semnalului DVB–T2 în zona de recepţie.
- Informaţii despre existenţa semnalului vor putea fi obţinute prin consultarea hărţilor care vor fi publicate de ANCOM sau CNA.
- Existenţa semnalului depinde şi de ecranarea care ar putea fi produsă de obstacole (clădiri, munţi) care se află între emiţător şi locul recepţiei cu antenă.
Ce trebuie să ştie telespectatorii TVR
Începând cu data de 17 iunie 2015, programele TVR vor putea fi recepţionate după cum urmează:
- prin recepţie directă din satelit;
- în pachetul de bază al distribuitorul de cablu;
- prin recepţie digitală terestră, prin antenă acolo unde este disponibil
Dacă vă aflaţi în această ultimă situaţie şi aveţi un televizor clasic nedigital, aveţi nevoie să achizitionaţi şi să conectaţi la televizorul vostru un receptor digital tip DVB-T2 (set top box) pentru a recepţiona staţiile TVR. Aparatul se poate achiziţiona din magazinele de specialitate.
În cazul în care aveţi un televizor nou (cu receptor digital – marcat cu indicativul DVB – T2), semnalul digital terestru va fi preluat automat, imediat după ce lansaţi o nouă căutare a programelor TVR.
Pentru informaţii suplimentare puteţi accesa site-ul www.tvr.ro ( sectiunea DTT) sau puteţi suna la numărul de telefon: 021/ 319.91.11 ( de luni până vineri, 9:00 - 17:00).
Alte informaţii sunt disponibile pe site-urile autorităţilor de profil:
Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (Radiocom sau SNR)
Site: http://www.radiocom.ro
Autoritatea de reglementare în comunicaţii ANCOM
Site: www.ancom.org.ro
***
INFORMAŢII DE CONTEXT
În 2006, în cadrul Regional Radiocommunications Conference (Conferinţei Regionale în domeniul Radiocomunicaţiilor), organizată de către Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, s-a decis trecerea de la emisia analogică terestră la cea digitală terestră pentru programele de televiziune.
La finalul conferinţei, țările din Europa, Africa, Orientul Mijlociu, precum și Iranul au semnat Acordul Geneva prin care a fost adoptat un nou plan de frecvențe pentru toate statele semnatare.
În detaliu, planul adoptat în 2006 presupune utilizarea benzilor de transmisie VHF 174–230 MHz și a benzilor UHF 470–862 MHz pentru televiziunea digitală. Aceste benzi sunt, în prezent, alocate în România pentru servicii de transmisie a programelor TV terestre în format analogic și pentru aplicații speciale (benzile 790 – 862 MHz).
În acest context, Comisia Europeană a recomandat țărilor europene să finalizeze tranziția de la analogic la digital și să oprească complet transmisiile analogice.
Dintre cele trei medii de transmisie (terestru, cablu și satelit), doar transmisia terestră și cea prin satelit sunt potrivite pentru a oferi acces tuturor locuitorilor unei țări la servicii de televiziune, a argumentat Comisia Europeană în recomandarea făcută.
Conectarea la cablu a zonelor rurale izolate presupune costuri mari şi ar limita accesul oamenilor la programele TV transmise astfel. Comisia Europeană a ținut cont și de faptul că transmiterea programelor publice naționale trebuie să fie gratuită.
Televiziunea digitală terestră este, deci, singura soluție care poate îndeplini ambele cerințe, tehnicile de compresie utilizate permițând folosirea eficientă a spectrului radio în condițiile în care calitatea transmisiei se păstrează sau chiar crește semnificativ.
Care este situația la nivelul UE?
În Europa, tranziția la televiziunea digitală terestră a început, în unele cazuri, încă înainte de Convenția de la Geneva din 2006 iar procesul a fost finalizat la termenele asumate.
De exemplu, Marea Britanie a făcut trecerea încă din 1998 și a încheiat acest proces în noiembrie 2012.
Finlanda a început tranziția în 2001 și a fost gata în 2007. Cehia în 2005 şi a durat până în 2012, iar Ungaria a început în 2008 şi a fost gata în 2014.
Bulgaria a efectuat trecerea într-un timp record, din 2012 până în 2013. Ucraina a încheiat şi ea acest proces în 2014, iar Rusia, care l-a început în 2012, se aşteaptă să finalizeze în 2015.
Situaţia în România
România nu a început să asigure emisia TV terestră în format digital până la termenul limită fixat de Acordul Geneva, termen care nu poate fi decalat în niciun mod.
Principala provocare a acestui proces – din experienţa altor state – este că pot apărea diverse probleme tehnice greu de gestionat, generate de factori externi, cum ar fi inclusiv relieful ţării.
Ce s-a făcut până acum în România?
România a ratificat Acordul de la Geneva 2006 prin Legea nr. 378/2009. A transpus aceste obligaţii în planul de radiodifuziune digitală, potrivit căruia este posibilă funcționarea a 6 rețele naționale de televiziune digitală (DVB-T) și a 2 rețele naționale de radio digital terestru (T-DAB).
Începând cu luna decembrie 2005, Societatea Națională de Radiocomunicații (SNR) a pus în funcţiune un proiect pilot, în zona Bucureşti-Herăstrău, pe canalul 54. Acesta este primul emiţător de televiziune digitală terestră din România.
Un an mai târziu, a mai fost pus în funcţiune încă unul, în zona Sibiu-Păltiniş, tot în canalul 54, cele două emiţătoare difuzând acelaşi multiplex.
În 2008 experimentul DVB-T a fost extins prin instalarea a încă patru emiţătoare DVB-T – trei în Bucureşti (unul în canalul 59 în Bucureşti-Herăstrău şi două în Bucureşti-Piaţa Sudului pe canalele 54 şi 59) și unul în Sibiu-Păltiniş, pe canalul 47.
Multiplexul nr. 1 (canalul 54 Bucureşti, canalul 54 Sibiu) este alocat în întregime SRTv, iar pe multiplexul nr. 2 (canalul 59 Bucureşti, canalul 47 Sibiu) se transmit atât programe publice, cât şi unele canale comerciale.
În 2009 a fost publicată şi strategia guvernamentală privind tranziţia la televiziunea digitală terestră. Ulterior, prin Hotărârea de Guvern nr.1213/2009 România și-a asumat ca termen pentru închiderea emisiei TV analogice data de 1 ianuarie 2012.
În august 2010, Ministerul Comunicaţiilor a decis, promovând o nouă hotărâre de guvern (833/2010) că populaţia nu este pregătită încă pentru procesul de tranziţie la noul tip de recepţie TV. Astfel, termenul pentru finalizarea procesului a fost prelungit până la 1 ianuarie 2015.