TVR va reflecta, în cadrul parteneriatului de promovare a oraşului Sibiu capitală culturală europeană, câteva dintre evenimentele culturale cheie ale anului 2007: Gala premiilor UNITER, Sibiu Jazz Festival, Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Festivalul de Film Astra. În calitate de partener media al programului Sibiu capitala culturală europeană 2007, conform protocolului semnat între TVR, Ministerul Culturii şi Cultelor şi Asociaţia Sibiu 2007 CCE, Televiziunea Română va promova programul pe toate cele patru posturi ale sale TVR 1, TVR 2, TVR Cultural şi TVR Internaţional. În acest sens, TVR va aloca spaţii speciale evenimentelor cheie din cadrul programului, va avea transmisii directe de la evenimente importante sau înregistrări de concerte şi spectacole de teatru, documentare şi reportaje promovând programul.
Gala premiilor UNITER (23.04.2007), Sibiu Jazz Festival (06.05 13.05 .2007), Festivalul Internaţional de Teatru (24.05- 3.06.2007), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (04-10.06.2007), Festivalul Naţional al Artelor Tradiţionale (30.07-05.08.2007), Festivalul Internaţional de Folclor Cântecele Munţilor (01-05.08.2007), A Treia Conferinţă Ecumenică (04-07.09.2007), Festivalul de Film Astra (octombrie 2007) sunt principalele evenimente pe care TVR 1 le va reflecta în acest an în care Sibiul este capitală culturală europeană.
O mai mare vizibilitate a parteneriatului cu Sibiul CCE va avea loc începând cu luna mai 2007, odată cu relansarea programului, când majoritatea evenimentelor propuse va ieşi din spaţiile închise în stradă, iar TVR, prin studioul permanent de la Sibiu, va reflecta punctele forte ale fiecărei săptămâni în Agenda Sibiu 2007, a declarat Christel Ungar Ţopescu, coordonator proiect Sibiu 2007 din partea TVR. În perioada mai-octombrie 2007, în care vor avea loc peste 200 de evenimente, TVR îşi va instala un studio permanent la Sibiu, de unde se vor transmite ştiri, reportaje, interviuri, talk-show-uri etc. Agenda Sibiu 2007 din cadrul Jurnalului TVR de week-end va ţine telespectatorii TVR 1 informaţi despre evenimentele de la Sibiu. Apoi, evenimentele din cadrul proiectului îşi vor găsi reflectarea şi în emisiunile curente ale postului: o cronică a evenimentelor zilei şi duplexuri cu Sibiul la Dis-de-seară, o rubrică lunară Născut la Sibiu (în perioada aprilie decembrie) în emisiunea Ochiul Magic, ediţii speciale lunare ale emisiunii Atunci şi acum (având drept subiect Sibiul), ediţii speciale ale emisiunilor Nocturne şi Profesioniştii pornind de la evenimentele cheie de la Sibiu.
TVR va mai prelua integrale de teatru şi recitaluri susţinute pe scenele de la Sibiu, va transmite în direct evenimentele cheie ale proiectului pe cele patru posturi ale sale în funcţie de specificul fiecăruia. Echipa Jurnalului Cultural va pregăti zilnic ştiri, reportaje despre expoziţii, happeninguri, cluburi, concerte, spectacole etc.
În 25 februarie, de la ora 18.30, la TVR Cultural, realizatoarea Luminiţa Velciu propune, prin filmul său, o metaforică predare de ştafetă de la Patra la Sibiu. În 1985, ministrul de cultură al Greciei, actriţa Melina Mercouri a propus ca, în fiecare an, câte un oraş al Europei să devină Capitală Culturală Europeană. Atena a fost cea dintâi, în 1985. În 1997, un al doilea oraş al Greciei, Tessalonic, a fost capitală culturală europeană, iar în anul 2006, onoarea a revenit oraşului Patra. Cu această experienţă a iniţiativei, dar şi a deţinerii de trei ori a statutului de lider cultural european, echipa de conducere a instituţiei Patra 2006 va vorbi despre ce beneficii poate aduce imaginii României Sibiul în 2007, primul an al României în UE.
Pentru creşterea vizibilităţii unui astfel de eveniment de importanţă naţională şi internaţională, Televiziunea Română şi-a propus pentru anul 2007 o campanie de promovare susţinută, care presupune o medie de trei difuzări pe zi pe fiecare canal a spotului evenimentului, pe tot parcursul anului.
DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE