TVR depune plângere penală în cazul TV Instant Internaţional

| actualizat:
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg
Mugur_Nedelescu_TVR.jpg
Roxana_Chirita_TVR.jpg
Sebastian_CheluTVR.jpg
Tudor_Chirila_TVR.jpg

Televiziunea Română se va adresa organelor competente şi va depune plângere penală atât la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, cât şi organelor de poliţie, în cazul societăţii în nume colectiv S.C. TV Instant Internaţional, la care TVR este acţionar majoritar (68%), în urma unui studiu făcut asupra profitabilităţii firmei la finalul anului 2006. Studiul, realizat pentru perioada 2002 – 2005, a arătat că partea cea mai mare a cifrei de afaceri este realizată din prestările de servicii către Televiziunea Română, care este clientul principal al firmei, iar firma nu a reuşit să atragă clienţi noi. De asemenea, cifra de afaceri a TV Instant Internaţional a avut o evoluţie oscilantă în perioada 2002 - 2005, fiind în creştere sensibilă în 2003 şi 2004 faţă de 2002, dar scăzând aproape la jumătate în 2005 faţă de 2002. Profitabilitatea companiei este foarte mică, conform studiului, rata profitului având cea mai mare valoare în 2003 şi cea mai scăzută în 2005. Concluziile studiului arată că S.C. TV Instant Internaţional se încadrează în categoria firmelor cu risc mare de faliment (75 -80%).

În ceea ce priveşte legalitatea activităţii S.C. TV Instant Internaţional, auditul realizat dezvăluie încălcarea prevederilor financiar-contabile, prin organizarea defectuoasă a contabilităţii societăţii, precum şi comiterea de fapte cu caracter penal, lucru certificat de concluziile unui raport legal care a analizat modul în care a fost administrată societatea, cu toate implicaţiile juridice, civile/comerciale, respectiv penale. TVR analizează posibilitatea de a dizolva societatea, urmând ca, în faza de cercetare penală, în care se vor administra probe, să se realizeze şi o expertiză financiar-contabilă de către experţi judiciari, care să ducă la determinarea exactă a sumei ce constituie prejudiciul Televiziunii Române. TVR va încerca recupererea prejudiciului, folosind toate pârghiile pe care le oferă legislaţia, şi vor fi acţionate în justiţie toate persoanele a căror răspundere a fost angajată şi despre care se dovedeşte că se fac vinovate de încălcarea legii.

„Nu va fi menajat nici managementul dinaintea mandatului meu, având în vedere faptul că acesta a girat comiterea unor nereguli, atât în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor pentru organizarea festivalului Cerbul de Aur, cât şi construcţia unui studio tv, Studioul Pangrati, realizat tot prin firma SC TV Instant Internaţional, pentru care s-au alocat sume care depăşesc 2 milioane de euro şi despre care specialişti de televiziune cu experienţă, atât din interiorul TVR, cât şi din străinătate, au concluzionat că este doar o hală, un spaţiu total impropriu producţiei de televiziune, atât din punct de vedere al acusticii, cât şi al iluminatului, fără o regie de emisie, neputând fi comparat cu ceea ce profesioniştii numesc studio/platou de televiziune, în România sau oriunde în lume”, a declarat preşedintele-director general al TVR, Tudor Giurgiu.

S.C. TV Instant Internaţional este o societate în nume colectiv, cu sediul social în Braşov, constituită pentru o perioadă limitată de 15 ani, cu posibilitate de prelungire prin acordul părţilor, prin asocierea dintre Radioteleviziunea Română şi S.C. Instant Metal Beton SRL Braşov, la data de 13.08.1993. Scopul principal al asocierii este realizarea şi exploatarea scenei şi a arenei la festivalul „Cerbul de Aur”. De asemenea, firma mai are ca activităţi vânzarea biletelor la „Cerbul de Aur”, închirierea spaţiilor de depozitare, construcţia de platouri şi birouri etc. Televiziunea Română deţine 68% din acţiuni, iar Instant Metal Beton, 32% din acţiuni.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE