Lansarea celei de-a XIX-a ediții a Concursului Internațional „George Enescu” a avut loc vineri, 30 august, în fața unui public numeros. Jurnalişti culturali, critici muzicali şi reprezentanţi ai instituţiilor media s-au alăturat conferinţei de presă care a marcat deschiderea Concursului Internaţional „George Enescu”.
La Conferința de presă au participat maestrul Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului și Concursului George Enescu, Cristina Uruc, manager al ARTEXIM, organizatorul Festivalului și Concursului George Enescu, alături de reprezentanți ai coproducătorilor evenimentului: director interimar Direcția TV a SRTV, Carla Tompea și manager Radio România Muzical, Cristina Comandașu. În sală s-au mai aflat câștigătorii ai ediției anterioare a Concursului Internațional George Enescu: violonista Maria Marica, pianista Alexandra Segal și violoncelistul Benjamin Kruithof - artiști care vor urca pe scenă sâmbătă, 31 august 2024, la Concertul de deschidere al Concursului.
Au mai fost prezenți compozitorul Shin Kim, a cărui simfonie, „Consolations”, a câștigat secțiunea de compoziție și va fi interpretată în premieră mondială sâmbătă, 31 august, la București, dar și dirijorul Delyana Lazarova, care va urca pe podium alături de Orchestra Națională Radio pentru a conduce concertul de deschidere al Concursul Internațional George Enescu.
„TVR Cultural va fi alături de Concursul Enescu, înregistrând și transmițând de la Ateneul Român toate evenimentele ce conturează actuala ediție a prestigioasei competiții. Efort nemăsurat, multă muncă și dedicare se ascund în spatele complexei organizări a Concursului Enescu, imprimând o valoare de necontestat acestui eveniment. Pentru că modelul de funcționare a concursului este inspirat din modelul de viață al artistului al cărui nume îl poartă. Susține și promovează tinerele talente din muzica clasică, la fel cum marele compozitor îi sprijinea în timpul vieții pe tinerii muzicieni.
Să nu uităm că George Enescu a făcut donații substanțiale pentru a plăti burse acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susținut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înființa și acorda un premiu național de compoziție.
Această generozitate uriașă trebuie să ne fie și astăzi exemplu. Să ne inspire spre a face mult bine în jur, pentru că întotdeauna binele a generat și mai mult bine numai prin forța exemplului. Tânăra generație de muzicieni (și nu numai) are nevoie de sprijin, susținere, apreciere și promovare mai mult ca niciodată. Şi cu toții avem datoria de a-i ajuta să-şi deschidă aripile, arătându-le întreaga noastră prețuire.
Vă invit să ne fiți alături între 31 august şi 27 septembrie, atât prin prezența dumneavoastră la Ateneul Român, cât și ca telespectatori ai TVR Cultural, pentru a urmări împreună cum se contureaza noi destine, cum se validează talentul şi cum se deschid uşile către cea mai frumoasă și puternică formă de exprimare a emoțiilor”, a spus Valentina Băinţan, producătorul transmisiunilor TVR de la Concursul Enescu.