Emisiunea „Fără prejudecăţi” de la TVR Cluj - singura producţie din media europeană la care lucrează trei reporteri cu Sindrom Down - a primit Premiul Global Recognition “Good Practices for Employees with Disability” – „Modele de bune practici în angajarea persoanelor cu dizabilităţi” – din partea Secretariatului de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi din Brazilia.
Distincţia a fost înmânată lui Mihai Arsenie, unul dintre reporterii emisiunii, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la începutul lunii decembrie, la sediul ONU, din New York.
„Doresc să mulţumesc echipei TVR pentru sprijinul acordat. Acest premiu este al întregii echipe şi nu ar fi fost posibil fără ajutorul colegilor mei reporteri Raluca Avram şi Bogdan Cristea", a declarat Mihai Arsenie.
„Premiul ne arată că e foarte bine ceea ce facem, că proiectul Fără prejudecăţi capătă valoare şi recunoaştere internaţională şi că Raluca, Mihai şi Bogdan - cei trei reporteri cu sindrom Down - dovedesc tuturor că pot să facă o muncă de calitate, care, iată, este apreciată şi recunoscută. Premiul ne responsabilizează şi mai mult", a declarat Ovidiu Damian, realizatorul emisiunii Fără prejudecăţi. „Acest moment ar putea fi un semnal important şi pentru autorităţile din România care trebuie să înţeleagă că dizabilitatea nu mai poate fi privită doar în termeni de boala, ci de drepturi şi servicii pentru aceste persoane", a adăugat Ovidiu Damian.
Scopul cu care Secretariatul de Stat pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi din Brazilia a înfiinţat Premiile şi Evenimentul de recunoaştere a modelelor de bune practici privind integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi este tocmai acela de a recunoaşte public iniţiativele de succes, exemple pozitive de incluziune în muncă a persoanelor cu dizabilităţi.
În acest mod, aceste iniţiative devin puncte de referinţă pentru alte companii şi organizaţii la nivel mondial.
Despre emisiune
Emisiunea Fără prejudecăţi a debutat la TVR Cluj în data de 3 octombrie 2014. Pe lângă emisiunea difuzată de TVR, cei trei reporteri desfăşoară o serie de activităţi prin care demonstrează că persoanele cu dizabilităţi pot fi o importantă resursă pentru comunitate.
Mihai Arsenie, primul jurnalist cu Sindrom Down din Europa acreditat la ONU, a fost unul dintre cei doi reprezentanţi continentali la Summitul Generation Unified de la Los Angeles, 2015, datorită vizibilităţii sale şi notorietăţii în cadrul comunităţii persoanelor cu dizabilităţi din România;
Bogdan Cristea, format de către Centrul de Resurse Juridice ca jurnalist cu abilităţi în monitorizarea centrelor rezidenţiale din România, a fost invitat în Senatul României ca reprezentant al persoanelor cu dizabilităţi în susţinerea proiectului de Lege nr. 8/2016;
Raluca Avram a prezentat reportaje şi intervenţii live în cadrul concursului Eurovision 2016.
În acest an, în luna august, echipa emisiunii, împreună cu două ONG-uri care apără drepturile omului, a iniţiat o campanie pentru a determina Guvernul să intervină în deblocarea mecanismului independent de monitorizare a serviciilor rezidenţiale. Campania a fost un real succes, zeci de mii de oameni au vizualizat materiale realizate şi au semnat petiţia, fapt care a şi determinat Guvernul să reacţioneze pozitiv într-un timp extrem de scurt, în doar două zile.
Premiul de la New York nu este singura distincţie internaţională obţinută de proiectul TVR Cluj. În 2015, emisiunea a primit unul dintre cele trei premii acordate la nivel mondial de către Down Syndrome International pentru acţiuni de autoreprezentare a persoanelor cu dizabilităţi.
Emisiunea poate fi urmărită pe TVR 3, sâmbăta, de la ora 13.30.