TVR a câştigat procesul cu UCMR-ADA

| actualizat:
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că articolul nr. 5, cu privire la baza de calcul, din H.G. 769/1999, referitoare la utilizarea operelor muzicale în raport cu drepturile de autor aferente acestora, este nelegal în raport cu Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Decizia celui mai înalt for judecătoresc din România - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - este irevocabilă şi a fost luată în procesul intentat Televiziunii Române de către UCMR-ADA, organismul de gestiune colectivă a operelor muzicale.

Serviciul Juridic al Televiziunii Române consideră că soluţia Înaltei Curţi de Casaţie este utilă şi pentru Parlamentul României, precum şi pentru Guvern, care trebuie să clarifice şi să armonizeze legea drepturilor de autor cu legislaţia şi practica europeană, pentru a evita ca, după integrarea României în UE, să apară un conflict între legea naţională şi legislaţia europeană aplicabilă în materie.

Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România – Asociaţia pentru Drepturi de Autor a dat în judecată Televiziunea Română, cerând plata unei remuneraţii de 2% din toate veniturile încasate de TVR pentru perioada 2003-2005, în urma utilizării operelor muzicale. Baza acestei solicitări a UCMR-ADA a reprezentat-o H.G. 769/1999, care stipula, contrar dispoziţiilor din legea dreptului de autor, că remuneraţia care trebuie achitată către acest organism de gestiune colectivă de către televiziuni este de 2% din totalitatea veniturilor brute lunare ale acestora. În replică, TVR a invocat excepţia de nelegalitate, susţinând poziţia sa cu exemple din practica europeană. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în mod irevocabil că baza de calcul a remuneraţiei prevăzută la articolul nr. 5 din H.G. 769/1999 - totalitatea veniturilor brute lunare ale televiziunilor, deci şi ale TVR - este nelegală în raport cu Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. Astfel, renumeraţia cuvenită pentru utilizarea operelor muzicale nu poate fi raportată la toate veniturile Televiziunii Române, pentru că operele muzicale sunt utilizate doar în anumite producţii. Conform practicii europene, trebuie determinat mai întâi aportul operelor muzicale în totalul orelor de program. Remuneraţia de 2% va fi apoi aplicată încasărilor brute obţinute din orele de program astfel calculate, deci strict din exploatarea operelor.

Televiziunea publică a plătit către UCMR-ADA, în anul 2004, aproximativ 12 miliarde de lei vechi. Dacă remuneraţia cuvenită pentru utilizarea operelor muzicale ar fi fost calculată conform solicitării UCMR-ADA, atunci TVR ar fi plătit aproximativ 45 de miliarde de lei vechi pentru acelaşi interval.

DEPARTAMENTUL COMUNICARE ŞI RELAŢII INTERNAŢIONALE