Noul documentar de pe TVR 2 vă prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945. În primul episod, difuzat sâmbătă, de la ora 10:00, vedem care au prevestirile sumbre ce anunţau a doua conflagraţie.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
De la evoluţia relaţiilor internaţionale, până la schimbările de regim şi cele mai importante bătălii de pe fronturi, noul documentar de pe TVR 2 vă prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945.
Noul serial prezintă istoria României în anii celui de-Al Doilea Război Mondial, din 1938 până la sfârşit, în 1945. Sunt urmărite în paralel şi principalele momente ale relaţiilor internaţionale din perioada războiului, respectiv tratatele de alianţă la care România a aderat.
„Prevestiri sumbre”,primul episod, debutează pe 21 martie, de la ora 10:00 cu o prezentare a situaţiei României şi Europei după tratalele de pace de la Versailles din 1919-1921, care au reconfigurat harta Europei după primul război mondial, apoi a evenimentelor din Rusia (revoluţia bolşevică), care au dus la unirea Basarabiei cu România.
Este apoi prezentată situaţia din România anului 1938, respectiv instaurarea regimului de autoritate monarhică al regelui Carol al II-lea, situaţia economică, problema rezervelor de petrol, dar şi situaţia din Europa, respectiv acordurile de la Munchen şi începutul ameninţărilor de război. (Realizatorul episodul este Georges Boisnard)
Bazat pe imagini rare din arhiva TVR şi ANF, noul serial-documentarul va prezenta şi analiza de-a lungul celor 14 ediţii diverse teme precum pactul Ribentropp-Molotov, regimul mareşalului Ion Antonescu, epoca domniei regelui Carol al II-lea sau venirea la putere a comuniştilor. Imaginile sunt susţinute de intervenţiile specialiştilor care comentează diverse aspecte şi momente ale războiului, din punct de vedere politic, militar, economic sau al vieţii cotidiene. Astfel printre invitaţi se vor număra: col. dr. Petre Otu (istoric militar), prof. Dr. Cristian Troncotă (istoric al serviciilor secrete), Wilfried H. Lang (Germania) (analist economic, specialist în problemele petrolului), acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi alţii.